Coreea de Nord îşi redeschide instalaţiile nucleare, în ciuda avertizării ONU

14 Apr 2009   •   14:34
Coreea de Nord îşi redeschide instalaţiile nucleare, în ciuda avertizării ONU Coreea de Nord

Tensiuni diplomatice între statele occidentale şi oficialii de la Phenian. Coreea de Nord a anunţat că îşi va redeschide instalaţiile nucleare. Decizia vine după ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat decizia regimului condus de Kim Jong il de a testa o rachetă cu rază lungă de acţiune.

Regimul dictatorial nord-corean a răspuns dur deciziei ONU de a condamna testele cu rachetă. Phenianul a anunţat că îşi va relua programul nuclear şi, mai mult, va părăsi negocierile multilaterale privind denuclearizarea.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat tirul de rachetă balistică efectuat recent de Coreea de Nord. Regimul comunist a lansat la 5 aprilie o rachetă care a survolat arhipelagul japonez înainte de a se prăbuşi în Oceanul Pacific.

Phenianul afirmă că lansarea a permis plasarea pe orbită a unui satelit de telecomunicaţii. Cu toate acestea, statele occidentale spun că lansarea unei rachete cu rază lunga de acţiune, încalcă rezoluţiile ONU. Coreea comunistă acceptase în 2007 să-şi desfiinţeze programele nucleare, în schimbul unui ajutor energetic şi a unor concesii diplomatice. Cu toate acestea, statul nord-coreean şi-a încalcat angajamentele şi a efectuat mai multe teste cu arme nucleare.

Antena 3

Parteneri
x close