Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord îşi redeschide instalaţiile nucleare, în ciuda avertizării ONU

Coreea de Nord îşi redeschide instalaţiile nucleare, în ciuda avertizării ONU

Coreea de Nord îşi redeschide instalaţiile nucleare, în ciuda avertizării ONU
Sursa foto: Coreea de Nord
14 Apr 2009   •   14:34

Tensiuni diplomatice între statele occidentale şi oficialii de la Phenian. Coreea de Nord a anunţat că îşi va redeschide instalaţiile nucleare. Decizia vine după ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat decizia regimului condus de Kim Jong il de a testa o rachetă cu rază lungă de acţiune.

Regimul dictatorial nord-corean a răspuns dur deciziei ONU de a condamna testele cu rachetă. Phenianul a anunţat că îşi va relua programul nuclear şi, mai mult, va părăsi negocierile multilaterale privind denuclearizarea.

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat tirul de rachetă balistică efectuat recent de Coreea de Nord. Regimul comunist a lansat la 5 aprilie o rachetă care a survolat arhipelagul japonez înainte de a se prăbuşi în Oceanul Pacific.

Phenianul afirmă că lansarea a permis plasarea pe orbită a unui satelit de telecomunicaţii. Cu toate acestea, statele occidentale spun că lansarea unei rachete cu rază lunga de acţiune, încalcă rezoluţiile ONU. Coreea comunistă acceptase în 2007 să-şi desfiinţeze programele nucleare, în schimbul unui ajutor energetic şi a unor concesii diplomatice. Cu toate acestea, statul nord-coreean şi-a încalcat angajamentele şi a efectuat mai multe teste cu arme nucleare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: nuclear Coreea de Nord
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close