Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord a lansat 3 rachete balistice după ce a raportat focarul de COVID

Coreea de Nord a lansat 3 rachete balistice după ce a raportat focarul de COVID

Coreea de Nord a lansat joi trei rachete balistice spre mare în largul coastei sale de est, au declarat Coreea de Sud și Japonia. Aceasta e cea mai recentă mișcare în cursa de a-și avansa programele militare, în ziua în care a raportat pentru prima dată un focar de COVID-19.

Coreea de Nord a lansat 3 rachete balistice după ce a raportat focarul de COVID
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    12 Mai 2022   •   19:13

Trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate în jurul orei 18:30 (0930 GMT) din zona Sunan a capitalei nordului Phenian, unde se află un aeroport internațional și unde nordul a declarat că a lansat cea mai mare rachetă balistică intercontinentală (ICBM), Hwasong-17, pe 24 martie, a declarat șeful Stat Major (JCS) din Coreea de Sud.

Rachetele au zburat aproximativ 360 de kilometri, atingând o altitudine de 90 km, potrivit JCS. Armata americană a declarat că lansarea nu reprezintă o amenințare imediată pentru SUA sau pentru aliații săi.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat că rachetele au zburat aproximativ 350 km, până la altitudinea maximă de aproximativ 100 km, înainte de a ateriza în afara apelor teritoriale ale Japoniei.

„O serie de lansări de rachete atunci când are loc invazia Ucrainei este inacceptabilă”, a spus el reporterilor, adăugând că Tokyo a depus un protest împotriva Coreei de Nord prin intermediul ambasadei sale la Beijing.

Cel de-al 16-lea test de arme cunoscut din Nord din acest an a avut loc la câteva ore după ce a raportat primul focar de COVID-19, declarând „cea mai gravă urgență națională”.

Lansarea a fost, de asemenea, prima de la inaugurarea în această săptămână a președintelui conservator sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a semnalat o linie dură împotriva dezvoltării armelor din Nord.

Biroul de securitate națională al lui Yoon a emis o declarație în care condamnă lansarea și afirmă că „deplânge conduita duplicitară” de a trage rachete balistice și ignoră situația oamenilor săi în mijlocul unui focar de COVID.

În ultimul său test de arme de sâmbătă, Nordul a folosit o rachetă balistică lansată de submarin, pe care a dezvoltat-o ​​agresiv în ultimii ani. 

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis la sfârșitul lunii trecute că va grăbi acumularea de arsenal nuclear al țării, pe fondul stagnarii discuțiilor de denuclearizare cu Statele Unite. 

Oficialii americani și sud-coreeni au declarat că primul test nuclear al Phenianului din 2017 ar putea avea loc încă din această lună.

Într-o declarație, armata americană a declarat că se consultă îndeaproape cu aliații și partenerii săi cu privire la lansarea de joi. „Lansarea rachetei evidențiază impactul destabilizator al programului de arme ilicit al RPDC”, se arată în comunicat, informează Reuters.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close