Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord: Oficial, executat pentru eşecul denominării monedei

Coreea de Nord: Oficial, executat pentru eşecul denominării monedei

Coreea de Nord: Oficial, executat pentru eşecul denominării monedei
Sursa foto: coreea de nord
19 Mar 2010   •   14:13

Coreea de Nord a executat un oficial de partid învinovăţit pentru reforma valutară de mântuială din noiembrie, ce a condus la o inflaţie galopantă şi ameninţă cu noi penurii de alimente, într-o încercare de a ţine în frâu tulburările civile.

Pak Nam-ki, şeful în vârstă de 77 de ani al sectorului de planificare şi finanţe, a fost executat la Phenian săptămâna trecută, potrivit agenţiei sud coreene de presă Yonhap .
Pak, care fusese demis în ianuarie, a fost executat pentru că "ruinat în mod deliberat economia naţională" ca "fiu a unui mare proprietar," scrie sursa citată.
Cu toate acestea, mulţi alţi oficiali şi populaţia crede că Pak a fost găsit ţap ispăşitor pentru criză, care ameninţă transferul lin de putere de la Kim Jong Il la cel mai mic fiu- Kim Jonh Un.
În noiembrie, regimul a anunţat o drastică reevaluare a monedei- - won - în cadrului unui efort de a limita economia de piaţă.
Toţi locuitorii trebuiau să schimbe vechile bancnote cu cele noi la o rată de schimb de 100 la una, tăind două zerouri din valoare.
DIn cauza unei limite de 100.000 de won per familie- circa 550 de euro la cursul oficial- oricine care avea economii importante de bani se vedea cu acestea şterse.
Inflaţia şi lipsa de alimente ce au urmat au dus la o rară admitere în public a lui Kim că visul utopic al tatălui său într-o economie puternică nu s-a materializat. De la reformă, magazinele şi pieţele din Coreea de Nord au rămas închise şi toate tranzacţiile cash au fost îngheţate.
Surse de la Seul susţin că Pak ar fi prezentat un raport în care arătă că denominarea va îmbunătăţi vieţile poporului şi va asigura bugetul naţional.
Acesta a fost denunţat public ca trădător la un congres al Partidului, în ianuarie, şi arestat pe loc.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord inflatie
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close