Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord, pregătită de luptă

Coreea de Nord, pregătită de luptă

Coreea de Nord, pregătită de luptă
Sursa foto: coreea de nord
09 Mar 2009   •   01:24

Coreea de Nord a ordonat armatei sale să fie pregătită de luptă, a anunţat presa oficială, înaintea manevrelor comune ale armatei sud-coreene şi celei americane, calificate de Phenian drept preludiul unui război.

Armata nord-coreeană populară a calificat aceste exerciţii militare, prevăzute să se desfăşoare între 9 şi 20 martie, ca fiind "fără precedent prin numărul forţelor de agresiune implicate şi prin durata lor", într-o declaraţie difuzată de agenţia de stat nord-coreeană KCNA.

"Comandamentul suprem al armatei Coreei de Nord a dat ordin tuturor forţelor să fie complet pregătite de luptă", continuă declaraţia.

"Este vorba doar despre o măsură de autoapărare pentru a proteja suveranitatea şi demnitatea naţiunii", adaugă armata.

De asemenea, Coreea de Nord a afirmat că va reacţiona la orice tentativă de interceptare a satelitului pe care intenţionează să-l lanseze şi a avertizat că o astfel de acţiune ar putea duce la un război .

"Vom reacţiona la orice acţiune vizând interceptarea satelitului nostru destinat uzului paşnic contraatacând rapid prin mijloacele militare cele mai puternice", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei nord-coreene.

"A trage asupra satelitului nostru destinat folosirii paşnice va însemna precis un război", a adăugat purtătorul de cuvânt într-un comunicat publicat de agenţia oficială KCNA.

Represaliile, a continuat el, ar putea viza "nu numai mijloacele de interceptare folosite, dar şi punctele-cheie ale agresorilor americani şi japonezi şi ale marionetelor lor sud-coreene, care complotează pentru a intercepta" satelitul.

Sâmbătă, la Seul, noul emisar american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, afirmase că Statele Unite vor să dialogheze cu Phenianul. "Stabilim contactul. Dorim dialogul", a declarat Bosworth, aflat în primul său turneu asiatic de la numirea în funcţie, luna trecută.

Vineri, la Tokyo, emisarul american ceruse Phenianului să renunţe la lansarea prevăzută a rachetei sale, fie că este vorba despre un satelit, fie de o rachetă balistică.

"Am convenit că ar fi preferabil ca Phenianul să nu lanseze o rachetă, fie că este vorba despre lansarea unui satelit, fie de un tir cu rachetă", a declarat Bosworth la încheierea convorbirilor cu ministrul nipon de externe, Hirofumi Nakasone.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close