Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord testează o rachetă ce ar putea ajunge până în Alaska

Coreea de Nord testează o rachetă ce ar putea ajunge până în Alaska

Coreea de Nord testează o rachetă ce ar putea ajunge până în Alaska
Sursa foto: racheta coreea
25 Feb 2009   •   08:19

Coreea de Nord a anunţat că va lansa un satelit în spaţiu, o iniţiativă despre care experţii cred că va fi de fapt un test ilicit pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune, ce ar putea ajunge în SUA.
Agenţia spaţială locală a arătat într-o declaraţie că pregătirile pentru lansarea ?satelitului experimental de comunicaţii? sunt aproape de final, acesta urmând a fi folosit şi pentru prospectarea resurselor naturale şi previziuni meteo, fiind esenţial pentru dezvoltarea ţării.
Totuşi, Coreea de Sud şi SUA cred că statul în cauză se pregăteşte de fapt să folosească racheta Taepodong-2 , prima rachetă balistică pe care Coreea de Nord a construit-o şi care este capabilă să lovească Alaska sau coasta de vest a SUA.
Pe de altă parte, Coreea susţine că are dreptul la ?dezvoltare spaţială? termen pe care l-a folosit anterior pentru a acoperi un test cu rachetă. În 1998, o lansare de satelit s-a descoperit ulterior a fi un test de rachetă balistică.
Analistul Joseph Bermudez, de la Jane's Defence , declara că imaginile de satelit arată că Taepodong-2 ar putea fi gata de lansare în câtvea zile, scrie The Telegraph
Anul trecut, Coreea de Nord a fost de acord să renunţe la programul său nuclear în schimbul unui ajutor de la Japonia şi SUA, dar nu a respectat înţelegerea.
Cele două state au ameninţat cu sancţiuni suplimentare dacă Coreea repetă testarea de rachete, pe care a încercat-o şi în 2006. De asemeneam o lansare ar încălca şi o rezoluţie ONU, iar Hillary Clinton, secretarul american de stat, a avertizat Coreea de Nord să nu facă mutări provocatoare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord SUA
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close