Antena 3 CNN Externe Coreea de Nord va dezafecta un sit nuclear. Cine a fost invitat să asiste

Coreea de Nord va dezafecta un sit nuclear. Cine a fost invitat să asiste

Coreea de Nord va dezafecta un sit nuclear. Cine a fost invitat să asiste
Sursa foto: foto: Youtube
23 Mai 2018   •   08:30

Coreea de Nord a acceptat o listă de reporteri sud-coreeni care să viziteze situl de testare nucleară nord-coreean după ce în ultimele zile între cele două părţi a avut loc o nouă escaladare la nivelul declaraţiilor, a anunţat miercuri Ministerul Unificării de la Seul, relatează Reuters.

Coreea de Nord a invitat reprezentanţi a câteva media dintr-un număr de ţări să fie martori la dezafectarea sitului de testare nucleară de la Punggye-ri, gest prin care intenţionează să-şi respecte angajamentul de renunţare la testele nucleare. Totuşi, a refuzat să primească lista cu jurnalişti din Coreea de Sud, după ce a anulat o sesiune programată de convorbiri intercoreene în semn de protest împotriva unor manevre aeriene comune SUA-Coreea de Sud.

Invitaţia de a asista la dezafectarea sitului de la Punggye-ri a fost percepută ca un semn că oferta neaşteptată a Coreei de Nord de a pune capăt testelor sale nucleare este încă valabilă, în pofida noii perioade de nesiguranţă diplomatică, comentează Reuters.

Jurnaliştii de la mass-media din alte ţări au ajuns în portul nord-coreean Wonsan marţi, unde aşteaptă să fie conduşi la situl de testare pentru eveniment, programat să aibă loc de miercuri până vineri.

Totuşi, jurnaliştii sud-coreeni au revenit acasă în cursul nopţii, după ce nu au reuşit să obţină vize din partea Phenianului la Beijing.

Ministerul Unificării a anunţat marţi seară că reporterii sud-coreeni ar putea fi transportaţi direct cu avionul la Wonsan, dacă Nordul va accepta acest lucru.

"Le-am dat o listă de opt reporteri de la două organe de presă şi Nordul a acceptat-o", a anunţat miercuri ministerul într-un comunicat.

Ministerul nu a precizat când vor pleca ziariştii sud-coreeni spre Coreea de Nord, dar a precizat că le va organiza transportul cât de curând posibil.

Ziariştii străini invitaţi de Phenian au spus că autorităţile nord-coreene i-au anunţat că vremea este "prea rea pentru a călători" la situl din Punggye-ri, dar că ei cred că de fapt i-ar aştepta pe jurnaliştii sud-coreeni.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close