Antena 3 CNN Externe Coreea de Sud a condamnat un spion nord-coreean care plănuia un atac împotriva lui Kim Jong-nam

Coreea de Sud a condamnat un spion nord-coreean care plănuia un atac împotriva lui Kim Jong-nam

Coreea de Sud a condamnat un spion nord-coreean care plănuia un atac împotriva lui Kim Jong-nam
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    05 Dec 2012   •   14:38

Un tribunal din Coreea de Sud a condamnat la patru ani de închisoare un spion nord-coreean care plănuia un atac împotriva lui Kim Jong-nam, fratele mai mare al lui Kim Jong-un, actualul lider de la Phenian.

Potrivit BBC, bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a fost acuzat că a acţionat sub falsa acoperire de refugiat nord-coreean, în scopul de a obţine cât mai multe informaţii.

Spionul a petrecut un deceniu în China, acolo unde avea misiunea de a-i găsi pe refugiaţii nord-coreeni, înainte de a se muta în Coreea de Sud. Presa din această ţară a scris că bărbatul de 50 de ani a recunoscut că este spion şi că plănuia un atac împotriva lui Kim Jong-nam.

Tribunalul care l-a condamnat a precizat că bărbatul are un fiu care încă trăieşte în Coreea de Nord şi că a devenit spion în urma ameninţărilor regimului de la Phenian la adresa familiei sale.

Judecătorii au explicat că vor lua în considerare faptul că spionul a cooperat, dar că este nevoie de o „pedepasă aspră”, din cauza amplorii cu care ar fi putut compromite ţara.

De asemenea, tribunalul a considerat că bărbatul „a încălcat grav drepturile omului unor refugiaţi nord-coreeni", acţionând în vederea întoarcerii lor în Coreea de Nord.

Kim Jong-nam a căzut în dizgraţia tatălui său, Kim Jong-il, în 2001, după ce a fost prins încercând să pătrundă pe teritoriul Japoniei cu ajutorul unui paşaport fals.

El le-a spus unor oficiali că intenţiona să viziteze Disneyland Tokyo. Fost favorit la succesiunea lui Kim Jong-il, Kim Jong-nam a fost înlocuit cu fratele său vitreg mai mic Kim Jong-un, actualul lider nord-coreean.

Despre el se credea că trăieşte în Macao, dar mai multe surse medie susţin că s-ar fi mutat în Singapore.


×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close