Antena 3 CNN Externe Coreea de Sud nu exclude recurgerea la forţă pentru a-şi proteja cetăţenii din Coreea de Nord

Coreea de Sud nu exclude recurgerea la forţă pentru a-şi proteja cetăţenii din Coreea de Nord

Coreea de Sud nu exclude recurgerea la forţă pentru a-şi proteja cetăţenii din Coreea de Nord
de M.T.    |    03 Apr 2013   •   10:55

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Kwan-Jin, a anunţat, miercuri, că dispune de un plan de urgenţă ce prevede posibilitatea recurgerii la forţă pentru a garanta securitatea cetăţenilor Coreii de Sud care lucrează la complexul industrial Kaesong, un teritoriu nord-coreean închis de către Phenian, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Am pregătit un plan de urgenţă, inclusiv o posibilă acţiune militară, în cazul agravării situaţiei. Trebuie să încercăm să împiedicăm ca situaţia să se deterioreze”, a declarat Kim Kwan-Jin.

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţa angajaţi sud-coreeni să pătrundă în incinta complexului industrial Kaesong, considerat un simbol al cooperării între cele două şări, dar a anunţat că sud-corenii care se află deja înăuntru pot să plece.

Potrivit oficialilor de la Seul, doar nouă sud-coreni dintre cei 861 prezenţi în interiorul complexului, au putut să plece miercuri după-amiaza, după ora locală.

Mulţi au ales să rămână în interiorul complexului, pentru a se asigura de buna funcţionare a societăţilor pentru care muncesc, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două ţări.

În complexul Kaesong, deschis în 2004, muncesc aproxmativ 53.000 de nord-coreeni, pentru aproximativ 120 de firme sud-coreene, în principal în sectorul manufacturier (haine, încălăminte, ustensile de bucătărie). Pe platforma industrială muncesc, de asemnea, câteva sute de sud-coreeni.

Închiderea complexului industrial Kaesong, pentru prima oară din 2009, când a fost închis o singură zi, intervine într-un context de tensiuni puternice în peninsulă.



×
Subiecte în articol: coreea de sud Coreea de Nord
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close