Antena 3 Externe Coreea de Sud nu exclude recurgerea la forţă pentru a-şi proteja cetăţenii din Coreea de Nord

Coreea de Sud nu exclude recurgerea la forţă pentru a-şi proteja cetăţenii din Coreea de Nord

de M.T.    |    03 Apr 2013   •   10:55
Coreea de Sud nu exclude recurgerea la forţă pentru a-şi proteja cetăţenii din Coreea de Nord

Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Kwan-Jin, a anunţat, miercuri, că dispune de un plan de urgenţă ce prevede posibilitatea recurgerii la forţă pentru a garanta securitatea cetăţenilor Coreii de Sud care lucrează la complexul industrial Kaesong, un teritoriu nord-coreean închis de către Phenian, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Am pregătit un plan de urgenţă, inclusiv o posibilă acţiune militară, în cazul agravării situaţiei. Trebuie să încercăm să împiedicăm ca situaţia să se deterioreze”, a declarat Kim Kwan-Jin.

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţa angajaţi sud-coreeni să pătrundă în incinta complexului industrial Kaesong, considerat un simbol al cooperării între cele două şări, dar a anunţat că sud-corenii care se află deja înăuntru pot să plece.

Potrivit oficialilor de la Seul, doar nouă sud-coreni dintre cei 861 prezenţi în interiorul complexului, au putut să plece miercuri după-amiaza, după ora locală.

Mulţi au ales să rămână în interiorul complexului, pentru a se asigura de buna funcţionare a societăţilor pentru care muncesc, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două ţări.

În complexul Kaesong, deschis în 2004, muncesc aproxmativ 53.000 de nord-coreeni, pentru aproximativ 120 de firme sud-coreene, în principal în sectorul manufacturier (haine, încălăminte, ustensile de bucătărie). Pe platforma industrială muncesc, de asemnea, câteva sute de sud-coreeni.

Închiderea complexului industrial Kaesong, pentru prima oară din 2009, când a fost închis o singură zi, intervine într-un context de tensiuni puternice în peninsulă.×
Subiecte în articol: coreea de sud Coreea de Nord

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close