Antena 3 CNN Externe Coşmarul COVID-19 în Sarajevo. Mai mulți morți ca în războiul bosniac din 1990

Coşmarul COVID-19 în Sarajevo. Mai mulți morți ca în războiul bosniac din 1990

COVID-19 omoară zilnic mai mulţi civili în Sarajevo, Bosnia-Herţegovina, decât războiul bosniac din 1990.

Coşmarul COVID-19 în Sarajevo. Mai mulți morți ca în războiul bosniac din 1990
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    12 Apr 2021   •   12:02

Peste 18,5 oameni au murit de COVID, în luna martie, conform datelor agenţiei de sănătate publică din Sarajevo. Comparativ cu media de 3,8 civili din timpul asediului din 1990 care a durat 1.425 de zile.  

Marţi, mii de oameni au ieşit în stradă, în faţa guvernului, pentru a protesta legat de lipsa implicării politice în contextul pandemiei. 

Comparaţia cu cu războiul este potrivită pentru ţara ale cărei probleme politice nu par să se fi rezolvat după conflictul dintre anii 1992-1996. La încheierea răzoiului, un sistem descentralizat a fost pus să reprezinte cele trei mari grupări etice: bosniace, croate şi sârbe.

Cu toate acestea, într-o criză precum cea creată de coronavirus, sistemul se găseşte într-un impas devastator. În fiecare zi, mii de oameni stau în faţa pompelor funebre pentru a cumpăra sicrie. 

Explozia cazurilor de COVID-19, împreună cu inabilitatea guvernului de a importa suficiente vaccinuri, este o reţetă mortală

Autorităţile bosniace au decis să intre în contact direct cu importatorii atunci când a fost clar că schema COVAX va avea întârzieri majore. Cu toate astea, în Bosnia, să stabileşti exact cine este la putere, şi a cui este responsabilitatea de a conduce negocierile, poate fi un lucru dificil.

În schimb, responsabilitatea pentru problemele legte de sănătate, este împărţită între două entităţi - majoritatea sârbă, în nord şi est, Republica Srpska, şi Federaţia Bosnia şi Herţegovina. De asemenea mai există un district autonom în nord, Districtul Brčko, autonom, aflat sub suveranitatea conducerii centrale.

Tot personalul medical a fost chemat în spitale, chiar şi cei pensionaţi, şi repartizaţi în centrele COVID-19. Vacanţele pentru personalul medical au fost de mult revocate.  

656 de oameni au fost internaţi din cauza coronavirus, 79 dintre ei la Terapie Intensivă

Între timp, Serbia, vecinul estic al Bosniei, este unul dintre liderii europeni în rapiditatea campaniilor de vaccinare. Oferă vaccinurille BioNTech/Pfizer, Moderna, Oxford/AstraZeneca, Sinopharmul chinezesc şi Sputnik V al ruşilor. 

Preşedintele Aleksandar Vučić a donat vaccinuri în Macedonia de Nord, Muntenegru, şi chiar şi în Bosnia. 

Studiile ce leagă vaccinul AstaZeneca de tromboză au creat îngrijorare în rândul serbilor, care au optat pentru celelalte opţiuni de vaccinare. Cu 25.000 de doze de AstraZeneca pe cale să expire, la sfârşitul lunii martie, Vučić a deschis graniţele pentru orice doritor din regiune.

Mulţi cetăţeni bosniaci, inclusiv poiticieni sau celebrităţi au trecut graniţele pentru vaccinare. Pentru mulţi alţii, însă, bunătatea lui Vučić reprezintă o sursă de mânie şi umilire. 
 

×
Subiecte în articol: COVID-19 pandemie coronavirus Sarajevo
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close