Antena 3 CNN Externe Cum s-a răspândit virusul Ebola. "Este mortal şi implacabil. La cea mai mică eroare, te contaminează"

Cum s-a răspândit virusul Ebola. "Este mortal şi implacabil. La cea mai mică eroare, te contaminează"

Cum s-a răspândit virusul Ebola. "Este mortal şi implacabil. La cea mai mică eroare, te contaminează"
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Aug 2014   •   11:07

Virusul Ebola ar fi fost răspândit de o vindecătoare care pretindea că tratează febra hemoragică, atrăgând bolnavi din Guineea vecină, relatează AFP.

Femeia care vindea plante medicinale în Sokoma, un sat izolat situat în apropiere de frontiera cu Guineea, "susţinea că poate vindeca Ebola".

"Bolnavii din Guineea traversau frontiera pentru a fi vindecaţi" de această femeie, povesteşte pentru AFP Mohamed Vandi, oficialul medical cu cel mai înalt grad din Kenema, în estul statului Sierra Leone, epicentrul epidemiei.

"Ea s-a infectat şi apoi a murit. În timpul funeraliilor ei, femei din împrejurimi s-au infectat la rândul lor".

Participanţii la aceste funeralii s-au dispersat apoi pe dealuri în regiunea frontalieră, declanşând decese în lanţ, apoi înhumări publice, propice unor noi contaminări.

Focarul s-a transformat în epidemie atunci când a ajuns la 17 iunie în Kenema, un oraş multietnic cu 190.000 de locuitori.

"Peste tot unde loveşte virusul Ebola pentru prima dată ajunge la un procent ridicat în rândul personalului medical", subliniază Mohamed Vandi. "Virusul este mortal şi implacabil. La cea mai mică eroare, te contaminează".

×
Subiecte în articol: Ebola virus ebola epidemie ebola
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close