Antena 3 CNN Externe Cutremure în serie, în Japonia. Cel mai recent a avut magnitudinea 7 şi a zguduit nordul ţării

Cutremure în serie, în Japonia. Cel mai recent a avut magnitudinea 7 şi a zguduit nordul ţării

Cutremure în serie, în Japonia. Cel mai recent a avut magnitudinea 7 şi a zguduit nordul ţării
19 Apr 2013   •   07:22

Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs vineri în nordul Japoniei, în largul insulelor Kurile administrate de Rusia şi a fost resimţit în toată partea de nord-est a arhipelagului, dar pentru moment nu a fost emisă o alertă de tsunami, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie, citată de AFP.
      
Institutul american de geofizică USGS a estimat magnitudinea cutremurului la 7,2. Acesta a localizat epicentrul peste 500 de kilometri nord-est de insula nordică japoneză Hokkaido şi la circa 30 de kilometri în largul Urup, una dintre insulele arhipelagului rus Kurile. Institutul american a estimat că seismul s-a produs la o adâncime de 122,3 kilometri, în timp ce agenţia japoneză de meteorologie l-a localizat la o adâncime de zece kilometri.

Postul public de televiziune japonez NHK a difuzat câteva imagini surprinse automat cu camere situate în Hokkaido, dar poliţia nu a semnalat victime sau pagube materiale pentru moment.
   
Japonia se confruntă în prezent cu o perioadă cu o puternică activitate seismică, potrivit experţilor japonezi.
   
Situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, arhipelagul nipon înregistrează în fiecare an 20 la sută dintre cele mai puternice seisme de pe planetă. Nicio regiune a teritoriului japonez nu este scutită.
   
Miercuri, o serie de câteva zeci de cutremure, între care unul cu magnitudinea de 6,2, s-a produs pe insula vulcanică Miyakejima la sud de Tokyo, în timp ce un alt seism, cu magnitudinea de 5,8 a avut loc în aceeaşi zi în Miyagi (la nord de Tokyo), prefectura cel mai grav afectată de tsunami din 11 martie 2011.
   
Sâmbătă dimineaţa un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a fost resimţit în vestul ţării, în apropiere de oraşul-port Kobe, unde un seism a provocat moartea a 6.400 de persoane în 1995.
   
Duminică, un alt cutremur, cu magnitudinea de 5,2 a avut loc pe coasta prefecturii Fukushima, deja afectată de cutremurul de 9 grade urmat de tsunami la 11 martie 2011.

×
Subiecte în articol: cutremur USGS
Parteneri
Hidroelectrica anunţă schimbări la transmiterea indexului în februarie
x close