Antena 3 CNN Externe De ce evadează mai ușor femeile din Coreea de Nord decât bărbații

De ce evadează mai ușor femeile din Coreea de Nord decât bărbații

De ce evadează mai ușor femeile din Coreea de Nord decât bărbații
05 Ian 2018   •   23:26

Numărul nord-coreenilor care "dezertează" - mai puţin de o sută pe lună - a coborât în 2017 la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, a anunţat vineri Seulul, un semn al unor controale sporite efectuate de Beijing şi Phenian, relatează AFP.

Un total de 1.172 de nord-coreeni au reuşit să ajungă în Sud anul trecut, o cifră în scădere cu 21% faţă de 2016 şi mult mai redusă faţă de 2001, a precizat Ministerul Unificării sud-coreean.

Marea majoritate a acestor nord-coreeni care fug de lipsurile din ţara lor, supusă unor sancţiuni din ce în ce mai dure din partea Consiliului de Securitate al ONU, tranzitează prin China, unde adesea rămân mulţi ani înainte de a ajunge în Coreea de Sud, de obicei printr-o ţară terţă.

Dar Phenianul şi-a intensificat controalele de frontieră din a doua jumătate a anului 2015, întărind efectivele forţelor de securitate şi instalând linii electrificate pentru a-şi descuraja locuitorii care vor să ajungă în China.

"În plus, China a întărit drastic vânătoarea fugarilor nord-coreeni, repatriindu-i în mod iresponsabil atunci când îi găseşte", a declarat pentru France Presse Seo Jae-Pyong, de la Asociaţia dezertorilor nord-coreeni.

Ca urmare, multe reţele de călăuze care aranjau fuga nord-coreenilor spre Sud prin China şi Asia de Sud-Est au dispărut.

Peste 31.000 de nord-coreeni au fugit în Sud din 1948, anul proclamării a două state separate în Nord şi Sud, potrivit unui bilanţ stabilit la sfârşitul lunii decembrie. Maximul anual a fost înregistrat în 2009, cu 2.914 de "dezertări".

În 2017, marea majoritate (83%) a persoanelor care au trecut în Sud au fost femei. Pentru ele este mai simplu să plece, deoarece toţi bărbaţii au un loc de muncă şi absenţa lor este mai uşor de detectat de către autorităţi.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Coreea de Nord femei barbati
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close