Antena 3 CNN Externe Decizie istorică la Chişinău. Limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova

Decizie istorică la Chişinău. Limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova

Decizie istorică la Chişinău. Limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova
05 Dec 2013   •   16:29

Limba română a devenit limbă oficială de stat a Republicii Moldova, deoarece acesta este termenul precizat în Declaraţia de Independenţă a ţării. Decizia a fost anunţată cu câteva minute în urmă de către preşedintele CC, Alexandru Tănase. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, informează presa de peste Prut.

De menţionat că, în acest moment, în Constituţia R. Moldova este menţionat că limba oficială a ţării ar fi limba "moldovenească".

Joi, 5 decembrie, Curtea Constituţională a examinat două sesizări privind interpretarea art. 13 din Constituţie, care au fost conexate într-un singur dosar la iniţiativa magistraţilor.

Alături de deputatul liberal, Valeriu Munteanu, Deputata partidului Liberal Reformatoare, Ana Guţu, a apelat la Înalta Curte pentru interpretarea articolului 13 din Legea Supremă, cerând verificarea posibilităţii de echivalare a sintagmei "limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine" cu expresia "limba română". Guţu a argumentat poziţia sa prin caracterul ştiinţific nul al articolului. Sesizarea a fost depusă la CC pe 26 martie.

Examinarea sesizării depuse de Ana Guţu la Curtea Constituţională trebuia să aibă loc pe 12 septembrie, dar a fost amânată. Potrivit unui comunicat transmis de cei de la CC o solicitare în acest sens a parvenit de la autoarea sesizării.

După sentinţa irevocabilă a Instanţeicei doi politicieni au declarat că, în baza acestor decizii, Parlamentul este obligat să modifice Constituţia ţării.



×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close