Antena 3 Externe Varianta Delta îi reinfectează pe cei care au avut deja COVID iar o singură doză de vaccin nu ajută

Varianta Delta îi reinfectează pe cei care au avut deja COVID iar o singură doză de vaccin nu ajută

de Adrian Iclozan    |    11 Iul 2021   •   11:04
Varianta Delta îi reinfectează pe cei care au avut deja COVID iar o singură doză de vaccin nu ajută
Sursa foto: hepta

Probabilitatea de reinfectare a persoanelor care au avut deja COVID a crescut odată cu răspândirea variantei Delta a coronaviruslui, relatează publicația britanică The Telegraph, care citează un studiu în acest sens.

Analizele de laborator au arătat că, prin comparație cu varianta Alfa, varianta Delta, care își are originiea în India, este de patru ori mai capabilă să învingă protecția furnizată de anticorpii generați în urma unei infecții precedente.

Studiul a mai indicat că o singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca asigură o protecție de doar 10% împotriva variantei Delta.

Noile concluzii se adaugă constatării că Delta este cu până la 60% mai contagioasă decât versiunea de COVID care a fost anterior dominantă în Regatul Unit.

Descoperirile au fost publicate în revista Nature. Ele explică răspândirea extrem de rapidă a virusului, în special la adulții tineri, în rândul cărora rata celor complet vaccinați este mai scăzută.

De asemenea, este probabil că acest studiu va duce la înmulțirea apelurilor în vederea vaccinării copiilor, dat fiind că școlile se pot baza într-o măsură mai mică decât s-a crezut pe imunitatea naturală dobândită în urma unei infecții precedente.

Studiul vine după ce oficialitățile britanice au semnalat că sunt gata să reinstituie controversatul sistem al "bulelor" - grupuri de persoane aflate în contact fizic - pentru a controla epidemia în școli.

Guvernul britanic a anunțat că, din 19 iulie, renunță momentan la acest sistem, care obligă sute de mii de elevi să lipsească săptămânal, prin rotație, de la școală.

Cum s-a desfășurat studiul

Un grup de cercetători francezi conduși de Institutul Pasteur au izolat agentul infecțios de la un călător întors din India și au studiat sensibilitatea variantei Dela la anticorpii din serul sanguin recoltat de la persoane convalescente, care au avut COVID, precum și de la persoane care au primit vaccinul.

Cercetătorii au constatat că varianta Delta are o sensibilitate de patru ori mai scăzută decât varianta Alfa la serurile cu anticorpi provendind de la pacienți ce s-au recuperat după COVID în urmă cu până la 12 luni.

De asemenea, o singură doză din vaccinurile cele mai larg administrate până în prezent în Anglia - Pfizer și AstraZeneca - s-a dovedit "slab sau complet ineficientă" împotriva variantelor Delta (indiană) și Beta (sud-africană).

Totuși, administrarea celei de-a doua doze a determinat un răspuns neutralizat de 95%, cu toate că anticorpii s-au dovedit de trei până la cinci ori mai puțin eficienți în cazul variantei Delta, comparativ cu Alfa.

În Marea Britanie, circa 64% dintre adulți au primit ambele doze de vaccin.

Însă date noi din sistemul public de sănătate al acestei țări arată că este posibil ca  aproximativ 6% din persoanele cu vârste de 80 de ani sau mai mult să nu fi primit nicio doză de vaccin.

Infectările în rândul celor vaccinați au crescut cu 85% într-o săptămână

În cifre absolute, ar însemna 171.000 de oameni, dintre care un sfert în Londra.

La mijlocul săptămânii, o echipă britanică de specialiști a avertizat că valul actual al pandemiei ar putea condamna numeroși oameni, în special tineri, la așa numitul COVID de lungă durată, în care pacienții experimentează unele simptome - precum oboseala extremă sau chiar probleme cardiace - mult timp după vindecare.

Datele studiului ZOE, derulat de King's College din Londra arată că din peste 22 de mii de cazuri zilnice (nivel valabil la data studiului, n.r.), aproximativ jumătate sunt ale unor persoane care s-au vaccinat.

Este o creștere de 85% comparativ cu săptămâna precedentă.

Cei vaccinați cu o singură doză sunt de aproximativ trei ori mai mulți comparativ cu cei care au parcurs schema completă.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close