Antena 3 CNN Externe Deputații de la Budapesta au aprobat proiectul de lege privind retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională

Deputații de la Budapesta au aprobat proiectul de lege privind retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională

B.N.
1 minut de citit Publicat la 11:08 20 Mai 2025 Modificat la 11:11 20 Mai 2025
Curtea Penală Internațională
Sediul Curții Penale Internaționale Foto: Curtea Penală Internațională/ Facebook

Parlamentul Ungariei a aprobat marţi un proiect de lege pentru începerea procesului de retragere a ţării din Curtea Penală Internaţională (CPI), relatează portalul maghiar Telex. Decizia a fost anunțată inițial de guvernul de la Budapesta la începutul lunii aprilie, la doar câteva ore după sosirea la Budapesta a premierului israelian Benjamin Netanyahu, vizat de un mandat de arestare emis de CPI.

Cu 134 de voturi pentru, 37 împotrivă și 7 abțineri, Parlamentul ungar a aprobat marți propunerea viceprim-ministrului Zsolt Semjén de retragere a Ungariei din Curtea Penală Internațională.

Potrivit guvernului de la Budapesta, CPI a devenit un instrument "politic", scrie Agerpres, care citează Reuters.

"Ungaria respinge ferm folosirea organizaţiilor internaţionale - în particular tribunalele penale - ca instrumente de influenţă politică", arată textul acestei legi, potrivit Agerpres.

Șeful Cancelariei premierului, Gergely Gulyas, a anunțat pe 3 aprilie că Ungaria a decis să se retragă din CPI, la doar câteva ore după ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, pe numele căruia CPI a emis un mandat de arestare, a ajuns la Budapesta la invitația lui Viktor Orban. 

Prim-ministrul și fostul ministru al Apărării din Israel, respectiv Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sunt acuzați de CPI de crime de război.

Presupusele crime împotriva umanității au făcut parte dintr-un atac generalizat și sistematic împotriva populației civile din Gaza, a transmis CPI când a anunțat mandatul de arestare. 

Curtea Penală Internațională este o instanță de justiție internațională permanentă cu sediul la Haga. Cei 18 magistrați, printre care și o judecătoare din România, judecă persoane care au comis genocide, crime de război, crime împotriva umanității și crime împotriva păcii.

Instituția a fost fondată în baza Statului de la Roma în 1998, dar nu și-a început activitatea efectivă până în 2002, astfel instanța nu poate  judeca cauze retroactive ci, numai spețe petrecute după 1 iulie 2002.

×
x close