Antena 3 CNN Externe DEZASTRU în centrul Japoniei. Ce se întâmplă după erupţia vulcanului Ontake

DEZASTRU în centrul Japoniei. Ce se întâmplă după erupţia vulcanului Ontake

DEZASTRU în centrul Japoniei. Ce se întâmplă după erupţia vulcanului Ontake
de O.P.    |    29 Sep 2014   •   08:14

Bilanțul victimelor erupției neașteptate a vulcanului Ontake din centrul Japoniei, catastrofă care a surprins numeroși excursioniști, devine tot mai îngrijorător, cuprinzând peste 30 de persoane în "stop cardiac". "Avem confirmarea că 31 de persoane au fost găsite în stop cardiac în apropierea vârfului vulcanului", a declarat AFP un purtător de cuvânt al poliției prefecturii Nagano.

Personalul de intervenție evocă "stopul cardiac" pentru desemnarea victimelor care nu prezintă niciun semn vital. Termenul este utilizat frecvent de autoritățile nipone, în așteptarea certificatelor de deces eliberate de medici.

"Echipele de intervenție și-au suspendat deocamdată operațiunile din cauza concentrației crescânde de sulf", a declarat un șef al poliției din prefectura Nagano.

Zeci de persoane au fost rănite de pietre în cădere sau inhalând praf. Șapte dintre ele au fost salvate de elicoptere trimise sâmbătă de guvern. O femeie fusese anunțată sâmbătă ca moartă, însă forțele de intervenție au anunțat că decesul nu a fost confirmat.

Vulcanul Ontake, înalt de 3.067 m, s-a trezit brusc sâmbătă la prânz, aruncând în aer nori groși de fum, cenușă și pietre. Erupția, prima importantă a vulcanului în ultimii 35 de ani, a surprins circa 300 de turiști aflați în zonă. Majoritatea au fugit, dar câteva zeci — între 45 și 49 de persoane, potrivit estimărilor autorităților locale — nu au putut coborî și au petrecut noaptea în refugii. La operațiunile de salvare participă 550 de militari, polițiști și pompieri.

Duminică ieșeau încă aburi din vulcan, existând riscul împrăștierii de cenușă pe o rază de 4 km, conform agenției meteorologice. Pământul și casele sunt acoperite în întregime de un strat gros de cenușă, ce atinge și 20 cm, potrivit imaginilor transmise de televiziuni.

 

×
Subiecte în articol: eruptii vulcanice
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close