Antena 3 CNN Externe Diplomaţi UE: Noul sit nuclear iranian este adecvat activităţii militare, nu civile

Diplomaţi UE: Noul sit nuclear iranian este adecvat activităţii militare, nu civile

Diplomaţi UE: Noul sit nuclear iranian este adecvat activităţii militare, nu civile
Sursa foto: iran nuclear
13 Noi 2009   •   08:56

Recent descoperita unitate de îmbogăţire a uraniului este un spaţiu subteran fortificat ce pare prea mic un program civil nuclear, dar destul de mare pentru a găzdui activităţi militare, au declarat unii diplomaţi pentru The Associated Press .
Iran a început să construiască unitatea de lângă oraşul Qom acum şapte ani, iar într-un an ar putea fi încheiată.
Atât timpul alocat construcţiei, cât şi dimensiunea unităţii- inspectată luna trecută de Agenţia Internaţională pentru Energie Atommică- sunt semnificative în a clarifica adevărate intenţii nucleare ale Teheranului.
Un diplomat european a afirmat că hala de îmbogăţire a uraniului este prea mică pentru a găzdui zeci de mii de centrifuge pentru a un program industrial de îmbogăţire a uraniului în scopuri civile, dar dimensiunea potrivită pentru câteva mii de aparate avansate care ar putea genera cantitatea de uraniu folosit la focoase nucleare.
Pauzele din construcţie ar putea reflecta determinarea Teheranului de a ţine activitatea secretă, din 2002, atunci când programul nuclear clandestin al Iranului a fost dezvăluit.
Vorbind despre imaginile prin satelit, diplomaţii susţin că Iran a început construcţia în 2002, a făcut pauză doi ani, din 2004 când a încetat şi activitatea de îmbogăţire a uraniului, şi a reluat apoi activităţile.
De atunci, Iran a sfidat trei seturi de sancţiuni ONU menite a determina Iranul să îngheţe îmbogăţirea uraniului.
Iran a informat AIEA abia în septembrie că este în construcţie cu unitatea de la Qom.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear iranian arma nucleara
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close