Antena 3 CNN Externe Divorţuri în masă pe Wall Street: Cum l-a lăsat baltă extravaganta Cindy pe bancherul Tom

Divorţuri în masă pe Wall Street: Cum l-a lăsat baltă extravaganta Cindy pe bancherul Tom

Divorţuri în masă pe Wall Street: Cum l-a lăsat baltă extravaganta Cindy pe bancherul Tom
15 Oct 2008   •   00:13

Cum banii sunt una dintre principalele cauze de dispută într-un mariaj, cuplurile de pe Wall Street nu au fost nici ele ferite de criza financiară. Timpurile grele din punct de vedere economic contribuie la distrugerea unor mariaje deja şubrede sau chiar adaugă noi probleme divorţurilor aflate în desfăşurare. Jurământul ?la bine şi la rău? devine un basm, într-un moment în care realitatea îţi goleşte buzunarele.
Douăzeci de ani de mariaj, prăbuşiţi precum indicii bursieri
New York Post prezenta în urmă cu ceva vreme povestea unui cuplu ajuns în pragul divorţului, după o căsnicie de 20 de ani. ?Cindy? şi ?Tom? (nume fictive) s-au întâlnit la un liceu din oraşul New York şi au trecut împreună prin toate etapele vieţii post-adolescentine. Au învins percepţia că ?ochii care nu se văd se uită? şi au rămas uniţi chiar dacă au urmat cursurile unor facultăţi aflate în state diferite. Cindy dorea să devină cea mai bună învăţătoare a oraşului, iar Tom pusese ochii pe lumea investiţiilor bancare. O nuntă între cei doi era mereu în discuţie.
Tom a ajuns să facă tranzacţii cu obligaţiuni pentru o bancă de renume, lucrând 60 de ore pe săptămână şi aducând acasă nu mai puţin de un milion de dolari pe an. Cum Tom avea din ce în ce mai mult succes, iar veniturile lui creşteau considerabil, Cindy a renunţat la activităţile didactice şi s-a concentrat pe creşterea celor doi copii ai cuplului.
Apoi a venit dezastrul. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar Tom a fost disponibilizat. Cindy s-a uitat la el şi i-a zis: ?Repară situaţia?. Refuzând "să strângă maţul" şi să revină la o etapă modestă a vieţii ei, Cindy a plecat într-o scumpă vacanţă, şi-a înnoit garderoba ca de fiecare dată şi a continuat să redecoreze interiorul casei lor din oraş.
Când Tom a descoperit că Cindy a început să îl şi înşele, după ce a fost disponibilizat, mariajul lor a devenit la fel de stabil ca şi o speculaţie pe bursă. Trei luni mai târziu, cu Tom încă şomer, Cindy şi-a făcut bagajele şi şi-a angajat un avocat pentru divorţ. ?Mi-am pierdut familia, copiii, veniturile şi identitatea?, spune Tom.
Banii ? mărul paranoiei
Acum, pe Wall Street, această poveste este întâlnită la fiecare pas. Deşi lipsa banilor nu este, încă, un motiv legitim pentru divorţ în Statele Unite ale Americii, despărţirile în rândul bancherilor au crescut cu 25% la firma de avocatură Westchester în acest an, iar cifra continuă să ia proporţii la fiecare anunţ negativ pe piaţa bursieră.
Acest trend a provocat chiar panică în rândul unor persoane. Un avocat din New York a declarat că unul dintre clienţii săi era îngrijorat că nevasta l-ar putea părăsi dacă ar afla că venitul lui net a scăzut de la 20 de milioane de dolari la 8 milioane de dolari pe an, după ce a suferit nişte pierderi pe piaţa investiţiilor. Pentru a fi sigur de continuitatea mariajului său, acesta a mascat declinul averii împrumutându-se pentru a plăti pentru hainele extravagante şi vacanţele exotice ale soţiei.
Raoul Felder, un celebru avocat newyorkez care i-a reprezentat pe Larry Fortensky, în divorţul său de Elizabeth Taylor, pe fostul primar Rudolph Giuliani şi pe Robin Given, fosta soţie a lui Mike Tyson, a concluzionat pe această teamă: ?Banii sunt într-adevăr mărul discordiei, bărbaţii ştiu acest lucru, dar nevestele nu vor recunoaşte niciodată?.
Nu toţi îşi permit să trăiască separat
Specialiştii atrag însă atenţia că un divorţ nu este neapărat o soluţie în aceste momente. Şi nu doar datorită costurilor ridicate ale unui proces. Criza financiară a dus la o încetinire a procesului de divorţ, cuplurile fiind nevoite să aştepte până casele sunt vândute şi să rezolve astfel problema partajului, dar şi la situaţia în care cuplurile separate continuă să locuiască sub acelaşi acoperiş, pentru că nu îşi permit să ducă o viaţă independentă. ?Cu siguranţă criza financiară afectează desfacerea unor căsătorii. De multe ori divorţul devine definitiv după împărţirea venitului obţinut din vânzarea casei?, a declarat Joel Brown, un judecător din Florida.
Timpul în care un caz de divorţ este soluţionat a crescut cu peste 50% în 2008, ne arată un studiu, dar Joel Brown ne atrage atenţia că, uneori, ?familiile nu îşi permit să trăiască separat?. Cu alte cuvinte, nu există suficiente fonduri pentru ei să îşi cumpere alte locuinţe.
Cornel Preda, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Wall Street criza economica
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close