Antena 3 CNN Externe Premieră în Coreea de Sud. Doi pui de Beagle au fost clonaţi cu succes din celule modificate genetic

Premieră în Coreea de Sud. Doi pui de Beagle au fost clonaţi cu succes din celule modificate genetic

Oamenii de știință din Coreea de Sud au clonat cu succes doi pui de Beagle din celule modificate genetic. Cum s-a întâmplat totul.

Premieră în Coreea de Sud. Doi pui de Beagle au fost clonaţi cu succes din celule modificate genetic
Sursa foto: Profimedia
de Claudia Popovici    |    30 Noi 2022   •   21:47

Oamenii de știință din Coreea de Sud au clonat cu succes doi pui de Beagle folosind tehnologia de editare a genelor CRISPR pentru a manipula o anumită trăsătură la perechea de câini.

Mai exact, oamenii de știință din Coreea de Sud s-au concentrat în procesul de clonare să creeze câini cărora le lipsește o proteină, numită DJ-1, care este asociată cu tulburări neurodegenerative, cum ar fi bolile Parkinson și Alzheimer.

Doi pui de Beagle au fost clonaţi cu succes din celule modificate genetic

Pentru acest demers, oamenii de ştiinţă au extras mai întâi celule numite fibroblaste de la un făt de Beagle și au îndepărtat gena responsabilă pentru DJ-1, folosind CRISPR.

În total, 68 de embrioni au fost transferați în șase femele separate, dintre care una a rămas însărcinată și a dat naștere celor două clone.

Crearea embrionilor prin fuzionarea celulelor ouă cu celulele corpului este cunoscută sub numele de transfer nuclear al celulelor somatice (SCNT) și a fost folosită pentru prima dată la câini în 2005, când un câine afgan numit Snuppy a devenit primul canin care a intrat în lume prin această metodă, spun cercetătorii în revista BMC Biotechnology.

Tehnica de transfer nuclear al celulelor somatice (SCNT) a fost de atunci „folosită nu numai pentru clonarea animalelor de companie, ci și pentru propagarea câinilor de muncă, inclusiv a câinilor de adulmecare și a câinilor de salvare”.

×
Parteneri
Designerul Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer
x close