Antena 3 CNN Externe Doliu în Coreea de Nord: Kim a încetat din viață din cauza unor "disfuncții multiple"

Doliu în Coreea de Nord: Kim a încetat din viață din cauza unor "disfuncții multiple"

Coreea de Nord a consemnat decesul unui artizan al sistemului de putere cu care dinastia Kim controlează, de zeci de ani, această țară.

Doliu în Coreea de Nord: Kim a încetat din viață din cauza unor "disfuncții multiple"
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2024   •   11:30

Kim Ki Nam (foto interior), fost șef al propagandei regimului, a murit la vârsta de 94 de ani, potrivit presei de stat.

El a încetat din viață din cauza vârstei înaintate și a unei "disfuncții multiple a organelor", pentru care primea tratament din 2022, a precizat agenția de presă nord-coreeană KCNA.

BBC amintește că defunctul șef al propagandei a contribuit timp de zeci de ani la construcția unui cult al personalității în jurul dinastiei conducătoare Kim.

Funeraliile lui Kim Ki Nam au avut loc miercuri dimineață, iar la ceremonie a participat însuși liderul suprem, Kim Jong Un.

Acesta a spus despre defunct că a fost "un revoluționar veteran ce a rămas nemărginit de loial" conducerii țării.

În ciuda numelui, Kim Ki Nam nu are nicio legătură de rudenie cu dinastia conducătoare Kim.

Numele de familie Kim este printre cele mai comune în Coreea de Nord.

În știrea referitoare la decesul lui Kim Ki Nam, agenția de știri sud-coreeană Yonhap l-a comparat pe acesta cu șeful propagandei din Germania nazistă, Joseph Goebbels, cunoscut, între altele, pentru cugetarea potrivit căreia "o minciună spusă de un milion de ori devine adevăr".

Kim Ki Nam, un stâlp al propagandei nord-coreene în slujba dinastiei Kim

Kim Ki Nam a fost numit adjunct al directorului Departamentului de Propagandă și Agitație din Phenian în anul 1966 și a lucrat îndeaproape cu Kim Jong Il, predecesorul și tatăl actualului lider, Kim Jong Un.

Ulterior, a preluat conducerea acestui departament și a jucat un rol crucial în transmiterea de mesaje publice în slujba dinastiei conducătoare Kim, amintește BBC.

Ar fi avut o relație personală bună cu tatăl actualului șef de stat, cei doi fiind "prieteni de pahar", potrivit mai multor surse concordante.

În anii 1970, a fost numit responsabil de ziarul Rodong Sinmun.

Departamentul de propagandă condus de Kim Ki Nam a facilitat preluarea puterii de către Kim Jong Un la moartea tatălui său, în 2011.

"Nicio forță de pe pământ nu poate opri avansul revoluționar al partidului, armatei și poporului nostru sub conducerea înțeleaptă a lui Kim Jong Un", relata agenția KCNA la momentul respectiv.

Fostul șef al propagandei nord-coreene, onorat cu prima pagină din oficiosul regimului, la moartea sa

Kim Ki Nam s-a retras la sfârșitul decadei trecute, cedând rolul său surorii lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong.

El a continuat să apară la evenimente publice, semn că a rămas în relații bune cu regimul, remarcă BBC.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Kim Jong Un l-a menținut pe Kim Ki Nam în poziții cheie de propagandă timp de ani de zile, ceea ce indică faptul că, la fel ca și tatăl său, avea încredere în el și se baza pe el", a declarat Rachel Lee, cercetător senior la think tank-ul 38 North Program, cu sediul în SUA.

Lee a remarcat, în acest context, că ziarul nord-coreean Rodong Sinmun a dedicat întreaga sa primă pagină de miercuri morții lui Kim Ki Nam și detaliilor legate de înmormântarea sa, iar acest lucru "demonstrează respectul acordat acestuia".

Sursa: BBC

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close