Antena 3 CNN Externe E risc de COLAPS FINANCIAR. Ce se întâmplă cu băncile din Grecia?

E risc de COLAPS FINANCIAR. Ce se întâmplă cu băncile din Grecia?

E risc de COLAPS FINANCIAR. Ce se întâmplă cu băncile din Grecia?
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.Z.    |    29 Iun 2015   •   08:31

Băncile din Grecia vor rămâne închise astăzi, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a îngheţat fondul de urgenţă alocat băncilor elene. 

 
Surse citate de Reuters susţin că băncile ar putea sta închise toată săptămâna, de teama unui colaps financiar. 
 
Şi bursa de la Atena rămâne închisă din această cauză, iar dezastrul economic al Greciei se resimte în toată lumea. Euro a fost îngenunchiat de dolar pe pieţele financiare din Asia.
 
La bancomatele din oraşele Greciei sunt în permanenţă cozi, iar numărul celor care vin să-şi retragă banii creşte. Presa locală a scris că numai ieri s-au scos peste 650 de milioane de euro şi că, printre oamenii de rând, au fost surprinşi la ATM-uri şi câţiva miniştri greci. 
 
Premierul elen a anunţat că, la recomandarea Băncii Greciei, retragerile de numerar au fost restricţionate la doar 60 de euro pe zi, de persoană.
 
Cetăţenii greci sunt îngrijoraţi şi de referendumul din 5 iulie, prin care s-ar putea decide ieşirea din Uniunea Europeană.
 
Referendumul a fost cerut de guvernul grec, după ce a anunţat că respinge propunerile europenilor. În replică, după eşecul negocierilor, europenii au anunţat că acordul internaţional de împrumut încetează marţi. În aceeaşi zi, Grecia trebuie să returneze către FMI o tranşă de 1,6 miliarde de euro, iar dacă nu plăteşte, va intra în incapacitate de plată.
 
Europenii se aşteaptă la o săptămână cu scăderi serioase la burse.
 
Banca Centrală Europeană a transmis printr-un comunicat că va acorda, în continuare, ajutor financiar băncilor greceşti, dar nu le va mai da credite de urgenţă, fapt ce pune şi mai mare presiune pe băncile ţării.

Citiţi şi Proteste de AMPLOARE lângă Parlament. Manifestanţii scandează sloganuri contra UE şi FMI
 
 

×
Subiecte în articol: banci Grecia
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close