Antena 3 CNN Externe Egipt: 36 de deţinuţi islamişti au murit asfixiaţi cu gaze lacrimogene într-o tentativă de evadare

Egipt: 36 de deţinuţi islamişti au murit asfixiaţi cu gaze lacrimogene într-o tentativă de evadare

Egipt: 36 de deţinuţi islamişti au murit asfixiaţi cu gaze lacrimogene într-o tentativă de evadare
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    19 Aug 2013   •   08:40

Treizeci şi şase de deţinuţi islamişti au murit asfixiaţi, duminică, din cauza gazelor lacrimogene, în timpul unei tentative de evadare din închisoare, potrivit poliţiei egiptene, în timp ce susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi şi-au anulat manifestaţiile la Cairo, relatează AFP, citată de Mediafax.

Potrivit agenţiei Mena, cei 36 de morţi sunt membri ai "Fraţilor Musulmani", frăţia islamistă din rândurile căreia provine şi preşedintele Mohamed Morsi, destituit şi arestat de armată la 3 iulie.

Mena a notat că mai mulţi bărbaţi „necunoscuţi şi înarmaţi” au încercat să-i ajute pe deţinuţi, care răpiseră un ofiţer de poliţie, potrivit unui responsabil din domeniul securităţii. Acesta a fost eliberat de colegii săi, dar a fost rănit în schimbul de focuri care a urmat.

Potrivit Agerpres, transferul viza un „grup de mai mulţi” deţinuţi islamişti de la un comisariat din capitală către închisoarea Abu Zaabal, aflată la nord de Cairo.

Bărbaţi înarmaţi au prins convoiul într-o ambuscadă, în momentul în care acesta se apropia de închisoare, conform Mena, care a asigurat într-o informare precedentă că o parte dintre „atacatori” au fost omorâţi.

De asemenea, într-un comunicat, "Alianţa împotriva loviturii de stat", o coaliţie pro-Morsi, a precizat că 38 dintre membrii săi au fost "asasinaţi" în acest convoi.

Între timp, generalul Abdel Fattah al-Sissi, şeful armate, a jurat că Egiptul nu va da niciun pas înapoi în faţa „violenţei" islamiştilor, promiţându-le o ripostă „dintre cele mai energice", în faţa a sute de ofiţeri ai armatei şi poliţiei şi a revoltei declanşate în ţările occidentale.

Totuşi, în ceea ce pare un gest de calmare a tensiunilor, Guvernul a interzis "comitetele populare", miliţiile de tineri înarmaţi care îi atacau la Cairo pe toţi cei pe care îi credeau islamişti - bărbaţi cu barbă sau femei cu văl integral -, precum şi jurnaliştii străini, pe care îi acuză că apără tabăra lui Morsi.

După ce i-a lăsat să acţioneze mai multe zile, Guvernul i-a acuzat duminică de faptul că desfăşoară activităţi „ilegale".

Peste 1.000 de manifestanţi şi oficiali ai Fraţilor Musulmani au fost arestaţi în decurs de cinci zile, potrivit Guvernului.

În acelaşi timp, violenţele din ultimele zile au dus la peste 750 de morţi, majoritatea partizani ai fostului preşedinte Mohamed Morsi.

Egiptul este în continuare în stare de urgenţă şi cu restricţii de circulaţie pe timpul nopţii. Armata blochează cu tancurile marile axe rutiere ale capitalei, în timp ce Ministerul Bunurilor Religioase a anunţat că moscheile vor fi închise în afara orelor de rugăciune, în încercarea de a evita reuniunile.

×
Subiecte în articol: Egipt proteste egipt gaze lacrimogene
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close