Antena 3 CNN Externe Egiptul, în pragul unei noi revoluţii: 13 morţi şi peste 1.000 de răniţi, în urma protestelor din Cairo

Egiptul, în pragul unei noi revoluţii: 13 morţi şi peste 1.000 de răniţi, în urma protestelor din Cairo

Egiptul, în pragul unei noi revoluţii: 13 morţi şi peste 1.000 de răniţi, în urma protestelor din Cairo
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact Images
21 Noi 2011   •   07:52

Egiptul este în pragul unei noi revoluţii la mai puţin de un an de la înlăturarea lui Mubarak. Cel puţin 13 oameni au murit şi peste o mie au fost răniţi în urma celor două zile de ciocniri violente dintre demonstranţi şi forţele de ordine. Protestarii anunţă că nu vor renunţa la luptă până ce armata nu va transfera puterea în mâinile civililor. Şi în Siria, se vorbeşte tot mai des despre un posibili război civil.

Noapte de foc în Egipt, acolo unde sute de oameni au ieşit pentru a doua zi consecutiv în stradă, cerând plecarea de la putere a armatei. Ca şi până acum, au fost întâmpinaţi cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene.

Tinerii sunt nemulţumiţi de faptul că regimul Mubarak a fost înlocuit de o conducere militară. Demonstranţii îi acuză pe generali că vor să rămână la putere până la viitoarele alegeri prezidenţiale care vor avea loc peste aproximativ un an.



Autorităţiile de Cairo neagă faptul că doresc prelungirea perioadei de tranziţie şi anunţă că data alegerilor parlamentare, programate pe 28 noiembrie, nu va fi afectata de continuarea protestelor.

Tensiune este şi în Siria, acolo unde secretarul de stat american, Hillary Clinton a admis posibilitatea izbucnirii unui război civil. Mai mult, Liga Arabă a refuzat propunerea autorităţilor de la Damasc de a trimite 500 de observatori.

Într-un interviu acordat presei britanice, preşedintele Al Assad a menţionat că,în ciuda presiunii internaţionale nu va renunţa la reprimarea brutală a protestelor la adresa regimului său.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close