Antena 3 CNN Externe Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc va începe în august

Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc va începe în august

Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc va începe în august. Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni ale UE include și o interdicție asupra navelor rusești, cu mai multe excepții; interzicerea transportului rutier din Rusia și Belarus, cu o serie de excepții; alte interdicții de export și import.

Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc va începe în august
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    08 Apr 2022   •   13:11

UE va sancționa, de asemenea, companiile ale căror produse sau tehnologie au jucat un rol în războiul Rusiei, oligarhi și oameni de afaceri cheie, oficiali de rang înalt de la Kremlin, susținători ai dezinformarii și membrii familiei unor persoane deja sancționate.

Care sunt sancțiunile:

- o interdicție de a cumpăra, importa sau transfera cărbune și alți combustibili fosili solizi în UE dacă sunt originari din Rusia sau sunt exportați din Rusia, începând cu august 2022. Importurile de cărbune în UE sunt în prezent în valoare de 8 miliarde EUR pe an.

- interdicția de a oferi acces în porturile UE navelor înmatriculate sub pavilionul Rusiei. Se acordă derogări pentru produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energie.

- interzicerea oricăror întreprinderi de transport rutier din Rusia și Belarus să transporte mărfuri rutiere în UE, inclusiv în tranzit. Cu toate acestea, se acordă derogări pentru o serie de produse, cum ar fi produsele farmaceutice, medicale, agricole și alimentare, inclusiv grâul, și pentru transportul rutier în scopuri umanitare.

- interdicții suplimentare de export, care vizează carburanți pentru avioane și alte bunuri, cum ar fi computere cuantice și semiconductori avansati, electronice de ultimă generație, software, mașini sensibile și echipamente de transport și noi interdicții de import pentru produse precum: lemn, ciment, îngrășăminte, fructe de mare și băuturi alcoolice . Interdicțiile convenite la export și import reprezintă doar 10 miliarde EUR, respectiv 5,5 miliarde EUR.

- o serie de măsuri economice direcționate menite să consolideze măsurile existente și să înlăture lacune, cum ar fi: interdicția generală a UE privind participarea companiilor ruse la achizițiile publice în statele membre, excluderea oricărui sprijin financiar acordat organismelor publice ruse, o interdicție extinsă a depozitelor către cripto-portofele și a vânzării de bancnote și valori mobiliare exprimate în orice monedă oficială a statelor membre ale UE către Rusia și Belarus sau către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din Rusia și Belarus; .

În plus, Consiliul a decis să sancționeze companiile ale căror produse sau tehnologie au jucat un rol în invazie, oligarhi și oameni de afaceri cheie, oficiali de rang înalt de la Kremlin, susținători ai dezinformarii și manipulării informațiilor, răspândind sistematic narațiunea Kremlinului despre agresiunea de război a Rusiei în Ucraina, precum și membrii de familie ai persoanelor deja sancționate, pentru a se asigura că sancțiunile UE nu sunt eludate.

În plus, este impusă o interdicție totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci cheie rusești, reprezentând 23% din cota de piață din sectorul bancar rus. După ce au fost dezactivate, aceste bănci vor fi acum supuse unei înghețari a activelor, fiind astfel complet separate de piețele UE.

În concluziile sale din 24 martie 2022, Consiliul European a declarat că Uniunea rămâne pregătită să înlăture lacunele și să urmărească o eludare reală și posibilă a măsurilor restrictive deja adoptate, precum și să acționeze rapid cu sancțiuni solide coordonate suplimentare împotriva Rusiei și Belarusului.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina carbune embargo
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close