Antena 3 CNN Externe Epidemie de Ebola în Uganda. 14 oameni au murit

Epidemie de Ebola în Uganda. 14 oameni au murit

Epidemie de Ebola în Uganda. 14 oameni au murit
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
29 Iul 2012   •   11:14

O epidemie de febră hemoragică produsă de virusul mortal Ebola a izbucnit la începutul lui iulie în vestul Ugandei şi s-a soldat deja cu 14 morţi, a anunţat sâmbătă Biroul local al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
   
"Avem 20 de cazuri confirmate de persoane care au contractat virusul, dintre care 14 au decedat", a declarat pentru AFP Joaquim Sewaka, reprezentantul OMS în Uganda.
   
Epidemia a apărut în districtul Kibaale, la aproximativ 200 de kilometri de capitala ugandeză Kampala şi la aproximativ 50 de kilometri de frontiera cu Republica Democratică Congo (RDC).
   
Echipe din cadrul Ministerului ugandez al Sănătăţii şi Centrului de Control şi Prevenţie a Bolilor (CDC) al Guvernului Statelor Unite au fost trimise în zonă, a adăugat Sewaka.
   
"Răspunsul este viguros şi vom încerca să creăm centre de carantină imediat ce va fi posibil", a dat el asigurări.
   
Febra hemoragică Ebola, extrem de contagioasă, antrenează un nivel de 50 până la 90% de decese în rândul bolnavilor. Nu există nici tratament şi nici vaccin împotriva virusului, iar medicii pot să lupte doar împotriva simptomelor, prin rehidratarea bolnavilor.
   
Transmiterea se efectuează prin contact direct cu sânge, secreţii corporale (transpiraţie) şi manipularea fără măsuri de precauţie a cadavrelor contaminate.
   
Numele virusului provine de la un râu din nordul RDC, unde a fost descoperit pentru prima dată în 1976, pe când această ţară se numea Zair.
   
Începând din 1976, în Africa au fost întregistrate aproximativ 15 epidemii, care au afectat aproximativ 1.800 de persoane şi s-au soldat cu peste 1.300 de morţi, potrivit OMS.
   
În afară de RDC, Gabon, Uganda şi Congo au fost, de asemenea, afectate de epidemii.
   
Virusul a ucis 37 de persoane într-o epidemie de la sfârşitul lui 2007 şi începutul lui 2008 în vestul Ugandei. Cel puţin 137 de bolnavi au decedat în cursul altei epidemii, în 2000, de această dată în nordul ţării.

×
Subiecte în articol: Ebola Uganda epidemie OMS victime virus
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close