Antena 3 CNN Externe Este imposibilă înlăturarea lui Bashar al-Assad de la putere. Viziunea ruşilor asupra rezolvării conflictului din Siria

Este imposibilă înlăturarea lui Bashar al-Assad de la putere. Viziunea ruşilor asupra rezolvării conflictului din Siria

Este imposibilă înlăturarea lui Bashar al-Assad de la putere. Viziunea ruşilor asupra rezolvării conflictului din Siria
Sursa foto: Foto: Ap/Agerpres
14 Ian 2013   •   10:41
Autorităţile din Rusia susţin că îndepărtarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad este "imposibil de pus în aplicare" întrucât nu figurează în acordurile internaţionale, informează AFP.

"Partenerii noştri sunt convinşi că, în prealabil, este indispensabilă excluderea lui Bashar al-Assad din cadrul procesului politic", a precizat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Este o condiţie preliminară pe care comunicatul de la Geneva (adoptat în iunie de către marile puteri) nu o conţine şi care este imposibil de pus în aplicare, deoarece acest lucru nu depinde de nimeni", a adăugat ministrul.

"Dacă se pune accentul pe excluderea preşedintelui sirian ca o condiţie preliminară, atunci preţul care se va plăti va fi, am mai spus deja, noi şi noi victime, iar cei care susţin această abordare trebuie să îşi asume responsabilitatea", a mai spus oficialul rus.

La data de 6 ianuarie, preşedintele sirian a propus un plan de ieşire din cele 21 de luni de conflict, prevăzând încheierea operaţiunilor militare şi apoi începerea unui dialog naţional sub egida propriului Guvern. Ministrul rus de Externe a recunoscut că discursul preşedintelui sirian nu va merge suficient de departe.

Planul prezentat de al-Assad a fost condamnat de către occidentali şi a fost respins atât de opoziţia aflată în exil, cât şi de cea tolerată de către regim în Siria.

La o zi după o reuniune la Geneva între adjunctul secretarului de Stat William Burns, adjunctul ministrului rus de Externe Mihail Bogdanov şi mediatorul internaţional al ONU şi Ligii Arabe Lakhdar Brahimi, Rusia a insistat asupra importanţei planului de la Geneva, adoptat la 30 iunie.

Planul prevede implementarea unui proces de tranziţie politică care să reunească toate părţile aflate în conflict, fără să facă referire la soarta lui al-Assad. El este promovat de către emisarul internaţional Lakhdar Brahimi.

Washingtonul a apreciat că acest plan deschide calea erei "post-Assad", în timp ce Moscova şi Beijingul, susţinătoare ale Damascului, afirmă că sirienii sunt cei care trebuie să îşi decidă viitorul.

Vladimir Putin s-a apărat recent de acuzaţii potrivit cărora l-ar susţine pe al-Assad "cu orice preţ" şi a admis că anumite schimbări sunt necesare.

 

 

 

 

 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close