Antena 3 CNN Externe EURO 2020 este blamat că ajută la răspândirea accelerată a Covid-19. UEFA, catalogată de germani drept „complet iresponsabilă”

EURO 2020 este blamat că ajută la răspândirea accelerată a Covid-19. UEFA, catalogată de germani drept „complet iresponsabilă”

Turneul de fotbal Euro 2020 a fost blamat joi de o creștere a cazurilor de coronavirus, deoarece fanii s-au adunat la stadioanele, barurile și zonele pentru spectatori din toată Europa pentru a urmări partidele în timp ce pandemia încă se dezlănțuie, informează Reuters.

EURO 2020 este blamat că ajută la răspândirea accelerată a Covid-19. UEFA, catalogată de germani drept „complet iresponsabilă”
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    01 Iul 2021   •   22:55

Ministrul de interne al Germaniei a numit organul de conducere al fotbalului european UEFA „complet iresponsabil” pentru că a permis mulțimi mari la turneu.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că amestecul de mulțimi în orașele gazdă ale Euro 2020, călătoriile și reducerea restricțiilor sociale au determinat creșterea numărului de cazuri noi cu 10%.

Europa s-a bucurat timp de 10 săptămâni de o scădere a tendinței infectărilor, iar în prezent un nou val este inevitabil dacă fanii fotbalului, dar și populația, în general,  lasă garda jos, a declarat la Copenhaga ofițerul de urgență al OMS, Catherine Smallwood.

"Trebuie să privim mult dincolo de stadioane în sine", a declarat Smallwood reporterilor.

"Trebuie să ne uităm la modul în care ajung oamenii acolo. Călătoresc aceștia în convoiuri aglomerate de autobuze? Și când părăsesc stadioanele, merg în baruri și pub-uri aglomerate pentru a viziona meciurile?

Aceste evenimente au determinat răspândirea virusului, a spus ea.

Cu restricțiile COVID-19 care variază de la o țară la alta, dimensiunile mulțimii au variat de la complet pline, cum ar fi 60.000 în Budapesta, până la capacitatea de 25-45% în alte locuri unde au fost adesea în jur de 10-15.000 de spectatori.

UEFA a declarat că este pe deplin aliniată la orientările autorităților locale din domeniul sănătății din fiecare locație.

"Deciziile finale în ceea ce privește numărul de fani care participă la meciuri și cerințele de intrare în oricare dintre țările gazdă și stadioanele gazdă intră în responsabilitatea autorităților locale competente, iar UEFA respectă cu strictețe astfel de măsuri", se arată într-un comunicat al forului sportiv european.

Însă ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a declarat că poziția UEFA este „complet iresponsabilă”.

"Nu pot explica de ce UEFA nu este sensibilă ... Bănuiesc că se datorează comercialismului", a declarat el într-o conferință de presă.

Seehofer a declarat că un meci cu 60.000 de spectatori (precum cele de pe Puskas Arena din Ungaria, dar și mulțimile care se vor aduna la semifinalele și finala) de pe stadionul Wembley din Londra va aduce inevitabil răspândirea COVID-19.

În timp ce europenii au fost îndrăgostiți să urmărească turneul, îngrijorarea cu privire la potențialul impact asupra sănătății a crescut.

Autoritatea sanitară a Scoției a declarat că 1.991 de persoane au fost identificate ca participând la un eveniment Euro 2020 în timp ce erau infectate, dintre care 1.294 au călătorit la Londra, 397 ajungând pe Wembley, unde Anglia a jucat cu Scoția.

Finlanda a declarat că peste 300 de cetățeni au fost infectați în timp ce își susțineau echipa.

Vicepremierul rus a cerut interzicerea adunărilor de peste 500 de persoane. St Petersburg urmează să găzduiască un sfert de finală vineri, cu o capacitate de 50% permisă pe un stadion care, de obicei, ar avea o capacitate de 68.000 de persoane.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Euro 2020
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close