Antena 3 CNN Externe Misiune extremă pe insula Evia, unde acționează pompierii români. "Focul nu trebuie să ajungă la pădure!"

Misiune extremă pe insula Evia, unde acționează pompierii români. "Focul nu trebuie să ajungă la pădure!"

În timp ce majoritatea focarelor care au devastat Grecia în ultimele două săptămâni au fost aduse sub control sau lichidate, cel din insula Evia, a doua cea mai mare din Grecia, continuă să producă scene de coșmar și să-i pună pe salvatori la grea încercare, notează AFP.

Misiune extremă pe insula Evia, unde acționează pompierii români. "Focul nu trebuie să ajungă la pădure!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    09 Aug 2021   •   16:57

Autoritățile locale au făcut, luni, o prioritate maximă din salvarea satelor Kamatriades și Galatsades.

"Dacă focul trece pe aici, va ajunge la o pădure deasă, unde va fi dificil de stins", au explicat pompierii.

În timp ce zidul de foc asedia satele din nordul insulei unul după altul, pompierii s-au străduit până în zori să stingă flăcările la Monokarya pentru a proteja orașul Istiaia, fără ajutorul avioanelor care aruncă apă.

Fumul gros și sufocant învăluia, luni, și regiunea de coastă Pefki, unde sute de săteni au fost evacuați pe mare, în timp ce alții s-au regrupat, relatează AFP.

Aproximativ 300 de persoane evacuate au petrecut noaptea într-un feribot ancorat lângă plajă.

Învăluită în ceața din larg, o navă militară aștepta în continuare să îi preia pe cei evacuați.

"Feribotul este singurul loc unde oamenii au găsit un pic liniște și siguranță. La fel ca multe alte zone devastate de foc, Pefki nu mai dispune de apă și electricitate", a precizat Panagiotis Charalambos, un oficial militar citat de agenția de presă franceză.

Guvernul grec le-a promis până la 6.000 de euro pe gospodărie localnicilor ale căror case au fost afectate și câte 4.500 de euro pentru cei răniți.

Ajutoarele sunt critice în această regiune unde sursele de venit ale localnicilor se limitează la pădure, recoltă, măsline și turism.

În orașul Aidipsos, localnicii au organizat o colectă de bunuri de primă necesitate pentru cei care au pierdut totul, în timp ce unii rezidenți au acuzat autoritățile statului că nu le-au oferit oamenilor nici măcar apă.

În Evia acționează 500 de pompieri, dintre care 200 sunt din România și Ucraina, menționează Euronews.

Ei sunt sprijiniți de avioane și elicoptere care aruncă apă dar care pot interveni doar ziua și, chiar și atunci, se confruntă cu turbulențe, fum gros și vizibilitate scăzută.

Duminică, un aparat mobilizat pentru stingerea unui focar în Zakynthos s-a prăbușit dar, din fericire, pilotul a supraviețuit.

Până în prezent, bilanțul dezastrului din Evia include 35.000 de hectare arse și sute de case distruse, în vreme ce, la nivelul întregii țări, doi oameni au fost confirmați morți în urma incendiilor și au ars peste 56.000 de hectare. 

Spre comparație, suprafața medie arsă în incendiile de vegetație în Grecia, în același interval de timp, între anii 2008 și 2020 s-a ridicat la aproximativ 1.700 de hectare.

×
Subiecte în articol: Evia pompieri români
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close