Antena 3 CNN Externe Evreii europeni, atacaţi ca răspuns la conflictul din Gaza

Evreii europeni, atacaţi ca răspuns la conflictul din Gaza

Evreii europeni, atacaţi ca răspuns la conflictul din Gaza
07 Ian 2009   •   00:27

Urmare a conflictului din Gaza cresc şi semnele că violenţa se extinde în oraşele europene, cu numeroase asalturi asupra evreilor şi incendieri ale sinagogilor sau clădirilor aparţinând acestei minorităţi fiind înregistrate în Franţa, Suedia sau Marea Britanie.
La Toulouse, în sud-vestul Franţei câţiva atacatori au lovit o maşină incendiată de o sinagogă. De asemenea, o congregaţie evreiască din Helsingborg, sudul Suediei, a fost atacată de o ?persoană care a spart fereastra şi care a aruncat în interior ceva ce ardea?, după cum declara purtătorul de cuvânt al poliţiei, Leif Nilsson. Aceeaşi locaţie a mai fost ţinta unui atac săptămâna trecută, când s-a încercat incendierea grădinii.
Iar duminică, ambasada Israelului din Suedia a fost ţinta unei acţiuni de protest la care se strigau sloganuri, printre care ?criminali? şi ?voi aţi încălcat acordul de încetare a focului? şi ?nu supuneţi Palestina curăţirii etnice?.
În Danemarca, un tânăr de 27 de ani născut din părinţi palestinieni este acuzat că a rănit doi israelieni săptămâna trecută.
Franţa are cea mai mare comunitate evreiească din Europa occidentală şi musulmană şi o istorie a actelor de violenţă antisemite, ce izbucnesc când tensiunile din Orientul Mijlociu sunt la cotă înaltă. În 2002, circa 2300 de evrei au părăsit Franţa pentru Israel deoarece se simţeau în nesiguranţă.
Preşedintele Nicolas Sarkozy avertiza marţi că Franţa nu va tolera violenţa legată de criza din Gaza. Cu o zi înainte ministrul francez de interne declara că este îngrijorat de perspectiva escaladării violenţei şi s-a întâlnit cu liderii principalelor grupuri musulmane şi israeliene şi poliţie pentru a sublinia nevoia de ?păstrare unităţii naţionale?.
În Marea Britanie, Community Security Trust, grup de apărare a drepturilor evreilor, declara că a înregistrat o creştere a incidentelor antisemite de la începutul conflictului din Gaza. Grupul arăta că a înregistrat 20-25 incidente într-o săptămână, printre care o tentativă de incendiere a unei sinagogi în Londra.
De asemenea, în Belgia, guvernul a ordonat poliţiei din Anvers şi Bruxelles să fie în alertă după ce o manifestare pro-palestiniană s-a încheiat cu violenţe şi zeci de arestaţi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close