Antena 3 CNN Externe Fericirea este molipsitoare, dar nu printre colegii de muncă

Fericirea este molipsitoare, dar nu printre colegii de muncă

Fericirea este molipsitoare, dar nu printre colegii de muncă
05 Dec 2008   •   14:33

Fericirea este contagioasă şi se propagă "în valuri" în cercurile de prieteni sau printre membrii unei familii, dar nu şi printre colegii de muncă, potrivit unui studiu publicat vineri de British Medical Journal, informează AFP, citat de Mediafax.
Grupurile de oameni fericiţi şi nefericiţi se formează după criterii de proximitate socială şi geografică, potrivit specialiştilor. De exemplu, probabilitatea ca o persoană să fie fericită creşte cu 42% dacă un prieten al acestuia, care locuieşte la mai puţin de 800 de metri distanţă, devine el însuşi fericit. Acest procent scade la 25% dacă prietenul locuieşte la mai puţin de 1,5 kilometri şi continuă să scadă pe măsură ce distanţa creşte.
Şansele de a fi fericit cresc cu 8% în cazul coabitării cu un partener de viaţă care este fericit, cu 14% dacă un părinte care este fericit locuieşte în apropiere, sau cu 34% dacă vecinii sunt persoane fericite. "Variaţiile nivelului de fericire al unui individ pot să se propage în valuri către grupurile sociale din care el face parte şi să genereze o structură mai mare, sau chiar un fel de reţea, formând astfel grupuri de oameni fericiţi sau nefericiţi", consideră autorii acestui studiu, profesorul Nicholas Christakis de la Harvard Medical School şi profesorul James Fowler de la Universitatea California din San Diego.
Formula miraculoasă nu se aplică însă la locul de muncă. "Colegii de birou nu afectează nivelul de fericire, deci contextul social poate să limiteze propagarea stărilor emoţionale", au declarat autorii studiului.
"Dacă fericirea se transmite într-adevăr prin intermediul relaţiilor sociale, ar putea să contribuie, indirect, la transmiterea similară şi a unei stări bune de sănătate, iar acest fapt ar avea implicaţii importante", consideră editorialiştii British Medical Journal. Studiul a fost realizat între 1971 şi 2003, pe un eşantion de 5124 de persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 70 de ani.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: fericire studiu serviciu prieteni colegi
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close