Antena 3 CNN Externe Finlanda neagă faptul că vasul dispărut transporta material nuclear

Finlanda neagă faptul că vasul dispărut transporta material nuclear

Finlanda neagă faptul că vasul dispărut transporta material nuclear
Sursa foto: arctic ice
17 Aug 2009   •   16:47

Autorităţile finlandeze au respins informaţiile că nava Arctic Sea ar fi purtat material nuclear, în timp ce forţele NATO şi Rusia caută vasul dispărut în Oceanul Atlantic.
Jukka Laaksonen, şeful Autorităţii pentru Siguranţa Nucleară şi Radiaţii din Finlanda, a precizat că pompierii au efectuat teste de radiaţii pe vas la un port finlandez înainte de a pleca.
El a calificat ca "zvonuri stupide " relatările din Marea Britanie şi Finlanda că nava ar purta un transport nuclear "secret", ce ar putea explica de ce a fost atacat în Marea Baltică înainte de a dispărea.
"Un pompier a crezut din anumite motive că ar putea fi vorba de radioactivitate în acest transport şi a fost o ideea foarte proastă. Nu exista nici o dovadă pentru aceasta,"declara Laaksonen pentru AFP.
Sâmbătă, poliţia finlandeză arăta că operatorul din Helsinki al navei, Solchart Management, a primit o cerere de răscumpărare pentru vasul Arctic Sea.
Financial Times Deutschland a relatat că cererea ar fi fost de 1.5 milioane dolari.
Vase militare ruseşti, sprijinite de NATO, caută nava în Atlantic. Vasul a plecat din Finlanda pe 23 august pentru a transporta cherestea în Algeria, valoarea mărfii fiind estimată la 1.7 milioane dolari.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Armata rusa NATO
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close