Antena 3 CNN Externe FMI, îngrijorat: datoria ţărilor bogate, aproape de nivelul din perioda de război

FMI, îngrijorat: datoria ţărilor bogate, aproape de nivelul din perioda de război

FMI, îngrijorat: datoria ţărilor bogate, aproape de nivelul din perioda de război
Sursa foto: Foto: hubberts-arms.org
de M.Z.    |    12 Oct 2012   •   10:39

Datoria publică acumulată de ţările bogate se apropie de nivelurile atinse în perioade de război şi constituie, astfel, cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale, a avertizat vineri directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

"Cel mai mare obstacol la adresa creşterii va fi fără îndoială imensa moştenire creată de datoria publică care a atins, în medie, 110% din PIB în ţările dezvoltate, un nivel similar cu cel din perioadele de război. Acest lucru lasă guvernele expuse la modificările bruşte de încredere... aşa cum vedem că se întâmplă în zona euro. În plus, limitează acţiunile guvernelor, în special atunci când este vorba de construirea infrastructurii pentru secolul XXI în timp ce menţin politicile sociale ale secolului XX", a atras atenţia Christine Lagarde, la reuniunea anuală a FMI şi Băncii Mondiale, informează AFP.

Şeful FMI a adăugat că povara datoriilor lasă guvernele la mila pieţelor financiare şi trebuie să fie redusă.

Estimările publicate în această săptămână de FMI arată că datoria publică a ţărilor dezvoltate ar urma să treacă de 110% din PIB în acest an, pentru a ajunge la 113% în 2013. În cazul Japoniei, datoria publică a ajuns ls 236,6% din PIB în 2011.

Directorul FMI a apreciat că reducerea datoriei publice este vitală, adăugând însă că acest lucru va fi incredibil de dificil fără creştere economică. În acest sens, Christine Lagarde a subliniat că trebuie găsit ritmul adecvat de reducere a deficitelor.

Anterior, Lagarde a declarat că este necesar să se acorde "puţin mai mult timp" unor ţări precum ar fi Grecia, Spania şi Portugalia, care pun în aplicare programe pentru reducerea deficitului bugetar, pentru Grecia insistând că ar mai trebui să i se ofere încă doi ani pentru realizarea consolidării fiscale.

FMI a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economiei mondiale în acest an, la 3,3% de la 3,5%.







×
Subiecte în articol: FMI Christine Lagarde datorii
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close