Antena 3 CNN Externe Disperare şi foamete: Locuitorii unui oraș sirian îşi vând casele în schimbul alimentelor

Disperare şi foamete: Locuitorii unui oraș sirian îşi vând casele în schimbul alimentelor

Disperare şi foamete: Locuitorii unui oraș sirian îşi vând casele în schimbul alimentelor
Sursa foto: Foto: captură YouTube
de S.T.    |    20 Ian 2016   •   15:42

Locuitorii din oraşul sirian Deir Ezzor, aflat sub asediul forţelor guvernamentale şi al militanţilor extremişti, îşi vând bunurile din aur şi chiar şi locuinţele în schimbul alimentelor şi al mitei oferite guvernului sirian pentru a elibera documentele necesare părăsirii oraşului, relatează AP.

Militanţii extremişti au blocat accesul în anumite zone ale oraşului Deir Ezzor, aflat sub controlul forţelor guvernamentale, de peste un an şi cei aproximativ 200.000 de locuitori se confruntă cu foamete, în timp ce oraşul se află sub asediul celor două forţe armate.

Deşi atenţia publică a fost îndreptată recent mai mult spre oraşul Madaya, controlat de rebeli şi înconjurat de trupele regimului Assad în apropiere de capitala Damasc, ONU şi organizaţiile umanitare au atras atenţia asupra situaţiei similare din Deir Ezzor.

Războiul civil a transformat oraşul, odată bogat în resurse petroliere, într-un loc greu de supravieţuit, în care şi prepararea unui ceai este o dificultate, potrivit rezidenţilor care au părăsit oraşul din cauza lipsei critice de alimente. Mulţi oameni trăiesc doar cu pâine şi apă, şi chiar şi pentru aceste alimente de bază trebuie să aştepte o perioadă lungă. Alimentarea cu apă este întreruptă uneori cu zilele, iar apa care este disponibilă pentru câteva ore pe zi nu este potabilă. Oraşul nu mai are acces la energie electrică de peste zece luni, existând doar puţină energie pentru generatoare şi pompele de apă.

ONU a avertizat săptămâna trecută că în Deir Ezzor condiţiile de supravieţuire sunt din ce în mai scăzute, elevii lipsind, în mod frecvent de la cursuri, din cauza malnutriţiei. Singurul spital pentru civili din zonă necesită medicamente şi echipamente medicale, dar şi personal. Potrivit ONU care citează rapoarte neconfirmate, au fost înregistrate 20 de cazuri de deces din cauza foametei, dar un purtător de cuvânt al Observatorului Dreptate pentru Viaţă din Deir Ezzor, Ali al-Rahbi, susţine că este vorba despre 27 astfel de cazuri.

×
Subiecte în articol: Siria foamete
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close