Antena 3 CNN Externe Fostul președinte ucrainean aterizează la Kiev pentru a se confrunta cu acuzațiile de înaltă trădare

Fostul președinte ucrainean aterizează la Kiev pentru a se confrunta cu acuzațiile de înaltă trădare

Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko a aterizat luni la Kiev pentru a se confrunta cu acuzațiile de înaltă trădare într-un caz despre care spune că a fost ignorat de aliații succesorului său, președintele Volodimir Zelenski.

Fostul președinte ucrainean aterizează la Kiev pentru a se confrunta cu acuzațiile de înaltă trădare
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Ian 2022   •   13:46

Într-o scurtă confruntare la controlul de frontieră, după ce a sosit cu un zbor din Varșovia, el i-a acuzat pe polițiștii de frontieră că i-au luat pașaportul. Mai târziu, el a apărut într-o mulțime de suporteri care fluturau steagul în afara aeroportului.

Revenirea lui Poroșenko provoacă o confruntare cu guvernul lui Zelenski în ceea ce criticii spun că este o distragere a atenției, într-un moment în care Ucraina se pregătește pentru o posibilă ofensivă militară rusă și face apel la aliații occidentali pentru sprijin.

Diplomații occidentali au cerut unitate politică în Ucraina înainte de sosirea lui Poroșenko.

Poroșenko este investigat pentru presupusa trădare legată de finanțarea luptătorilor separatiști susținuți de Rusia prin vânzări ilegale de cărbune în timpul mandatului în 2014-2015. Partidul său l-a acuzat pe Zelenski de o încercare nesăbuită de a reduce la tăcere opoziția politică.

Partidele politice ale lui Medvedchuk și Poroșenko au negat învinuirile.

Partidul Solidaritatea Europeană, a declarat că acuzația a fost inventată la instrucțiunile președintelui Volodymyr Zelenski și că se va „transforma într-o farsă la fel ca toate cele anterioare”.

Ucraina s-a confruntat cu o penurie acută de combustibil după ce separatiștii au ocupat teritoriul unde se aflau minele de cărbune. Procurorii l-au acuzat pe Medvedchuk că s-a înțeles cu oficialii de stat pentru a bloca achizițiile de cărbune de pe piața internațională

Administrația lui Zelenski spune că procurorii și justiția sunt independenți și îl acuză pe Poroșenko că se crede deasupra legii.

„Nu suntem aici pentru a-l proteja pe Poroșenko, ci pentru a uni și a proteja Ucraina”, a spus Poroșenko mulțimii.

Tetiana Sapyan, purtătoare de cuvânt a Biroului de Investigații de Stat (DBR), a declarat că lui Poroșenko i s-a înmânat o citație să se prezinte în instanță luni, potrivit Reuters.

Ucraina și aliații săi au tras un semnal de alarmă cu privire la zeci de mii de trupe rusești adunate în apropierea granițelor sale.

Statele Unite au declarat vineri că Rusia pregătește un pretext pentru un atac, lucru pe care Kremlinul l-a respins ca fiind „nefondat”.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close