Antena 3 CNN Externe Fostul preşedinte sud-coreean, Roh Moo-Hyun, s-a sinucis

Fostul preşedinte sud-coreean, Roh Moo-Hyun, s-a sinucis

Fostul preşedinte sud-coreean, Roh Moo-Hyun, s-a sinucis
Sursa foto: Roh Moo-Hyun
23 Mai 2009   •   15:06

Fostul preşedinte sud-coreean, Roh Moo-Hyun, s-a sinucis. Anchetat pentru corupţie, fostul şef de stat, în vârstă de 62 de ani, s-a aruncat într-o prăpastie din apropierea reşedinţei sale. El a fost transportat imediat la spital unde medicii nu au putut decât să constate decesul acestuia. Fostul preşedinte sud-coreean a lăsat o scrisoare de adio în care anunţa sinuciderea. Poliţiştii nu exclud însă posiblitatea unei crime.

Fostul preşedinte, în vârstă de 62 de ani, şi-a părăsit locuinţa în zori, însoţit de un bodyguard şi a pornit să urce un versant muntos din apropiere de Bongha, satul unde se retrăsese după pensionare. Fostul secretar şef al administraţiei prezidenţiale, Moon Jae, a declarat jurnaliştilor că Moo-Hyun s-a aruncat de pe o stâncă în jurul orei 06.40. Poliţia din provincia Gyeongsangnam a confirmat faptul că o scrisoare de adio a fost găsită pe computerul de acasă al fostului preşedinte.

Roh, fost militant pentru drepturile omului, este recunoscut pentru procesul de democratizare pe care l-a cunoscut Coreea de Sud în timpul mandatului său. El a militat de asemenea pentru reconcilierea cu Coreea de Nord, în ciuda testelor nucleare pe care aceasta le-a efectuat în 2006. În acest sens el a avut chiar şi o întâlnire cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Il în anul 2007.

Reputaţia lui a fost pătată luna trecută, când a fost interogat în calitate de suspect într-un proces de corupţie. Procurorii au declarat că au în vedere emiterea unui mandat de arestare pe numele său. Roh Moo-Hyun şi-a cerut scuze pentru implicarea familiei în acest caz, dar nu şi-a recunoscut niciodată vina: ?Mă simt ruşinat în faţa concetăţenilor mei (...) Îmi pare rău că v-am dezamăgit?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: sinucidere
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close