Antena 3 CNN Externe Franţa a trimis un robot pentru scufundări la mare adâncime pentru a ajuta la găsirea submarinului dispărut în Oceanul Atlantic

Franţa a trimis un robot pentru scufundări la mare adâncime pentru a ajuta la găsirea submarinului dispărut în Oceanul Atlantic

Victor 6000, un robot de producţie franceză ce se poate scufunda până la adâncimi de 6.000 de metri a fost trimis pentru a ajuta la operațiunile de căutare şi salvare ale submersibilului turistic Titan, dispărut în Oceanul Atlantic.

Franţa a trimis un robot pentru scufundări la mare adâncime pentru a ajuta la găsirea submarinului dispărut în Oceanul Atlantic
Sursa foto: flotteoceanographique.fr | CNN
de Claudia Popovici    |    21 Iun 2023   •   18:08

Franţa se alătură operațiunilor de căutare a submarinului cu cinci persoane la bord, dispărut duminică în timpul unei misiuni la epava Titanicului.

Mai exact, Franţa a trimis un robot autonom, denumit Victor 6000, care se poate scufunda la adâncimi mai mari decât orice alt echipament folosit în acest moment în căutarea submersibilului Titan şi este dotat cu braţe ce pot fi controlate prin telecomandă pentru a tăia cabluri sau pentru a efectua alte manevre care ar putea rezulta în eliberarea submersibilului turistic ce ar putea fi blocat în zona epavei Titanicului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Victor 6000, care se află la bordul vasului francez de explorări maritime Atalante, urmează să ajungă miercuri seară în zona în care se află epava Titanicului, urmând să dispună de o fereastră de timp limitată pentru a putea găsi şi elibera submersibilul turistic care dispune de rezerve de aer până joi dimineaţa, în jurul orei 10:00 GMT.

Robotul poate ajuta la remorcarea submersibilului de 10 tone la un vas care să-l poată ridica până la suprafaţă.

"Victor este capabil să exploreze vizual zona, fiind dotat cu reflectoare puternice şi cu camere video. Este echipat şi cu braţe ce pot fi folosite pentru a elibera submersibilul prin secţionarea unor cabluri sau a altor lucruri care ar fi putut să-l blocheze", a spus Olivier Lefort, şeful operaţiunilor navale din cadrul Ifremer, institutul de cercetări oceanografice francez , citat de Agerpres.

Institutul Ifremer a participat la misiunea care a localizat epava Titanicului în 1985.
 

×
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close