Antena 3 CNN Externe Macron anunţă că Franța va retrage trupele din regiunea Sahel

Macron anunţă că Franța va retrage trupele din regiunea Sahel

Emmanuel Macron a anunţat joi reducerea prezenţei militare a Franței în Sahel. Acesta a susbliniat faptul că operațiunea franceză de combatere a terorismului din Africa de Vest va ajunge la sfârșit și va fi transformată într-o misiune internațională, cu participarea mai multor state.

Macron anunţă că Franța va retrage trupele din regiunea Sahel
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    12 Iun 2021   •   00:00

Franţa va reduce nivelul operaţiunilor militare din Sahel după opt ani de la intervenţia iniţială, conform unui anunţ al preşedintelui Emmanuel Macron.

„Va avea loc o retragere ordonată”, iar detaliile acestei operațiuni vor fi puse la punct până la finalul lunii iunie, a spus Macron.

Recent, Franţa şi-a suspendat temporar operaţiunile militare comune cu Mali, sporind presiunea asupra ţării din Africa de Vest.

„A venit timpul unei profunde transformări a prezenţei noastre militare în Sahel”, a anunţat Macron.   Acesta a explicat că actualul contingent de 5,100 de militari va fi integrat într-o misiune internaţională mai largă.

De asemenea, el a ameninţat că va retrage trupele franceze dacă Mali se va îndrepta spre islamismul radical, potrivit France24.com.

Luna trecută, armata din Mali a răsturnat guvernul de tranziţie care urma să rămână în funcţie până la alegerile prezidenţiale din 2022, iar liderul loviturii de stat Assimi Goita s-a autoproclamat noul preşedinte interimar.

În urma loviturii de stat din Mali, Macron a declarat pentru presa franceză că le-a spus foarte clar liderilor din regiune că Franţa nu va sprijini ţări unde nu există legitimitate democratică şi că Parisul nu intenţionează să-şi ţină trupele pe vecie în Africa.

Forţele militare franceze sunt prezente în statele Mali, Ciad, Mauritania, Niger şi Burkino Faso cu scopul de a contracara militanţii islamişti din regiune în cadrul Operaţiunii Barkhane.

×
Subiecte în articol: Franta Emmanuel Macron Africa de Vest mali
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close