Antena 3 Externe Macron anunţă că Franța va retrage trupele din regiunea Sahel

Macron anunţă că Franța va retrage trupele din regiunea Sahel

de Alexandra Ionescu    |    12 Iun 2021   •   00:00
Macron anunţă că Franța va retrage trupele din regiunea Sahel
Sursa foto: Hepta

Emmanuel Macron a anunţat joi reducerea prezenţei militare a Franței în Sahel. Acesta a susbliniat faptul că operațiunea franceză de combatere a terorismului din Africa de Vest va ajunge la sfârșit și va fi transformată într-o misiune internațională, cu participarea mai multor state.

Franţa va reduce nivelul operaţiunilor militare din Sahel după opt ani de la intervenţia iniţială, conform unui anunţ al preşedintelui Emmanuel Macron.

„Va avea loc o retragere ordonată”, iar detaliile acestei operațiuni vor fi puse la punct până la finalul lunii iunie, a spus Macron.

Recent, Franţa şi-a suspendat temporar operaţiunile militare comune cu Mali, sporind presiunea asupra ţării din Africa de Vest.

„A venit timpul unei profunde transformări a prezenţei noastre militare în Sahel”, a anunţat Macron.   Acesta a explicat că actualul contingent de 5,100 de militari va fi integrat într-o misiune internaţională mai largă.

De asemenea, el a ameninţat că va retrage trupele franceze dacă Mali se va îndrepta spre islamismul radical, potrivit France24.com.

Luna trecută, armata din Mali a răsturnat guvernul de tranziţie care urma să rămână în funcţie până la alegerile prezidenţiale din 2022, iar liderul loviturii de stat Assimi Goita s-a autoproclamat noul preşedinte interimar.

În urma loviturii de stat din Mali, Macron a declarat pentru presa franceză că le-a spus foarte clar liderilor din regiune că Franţa nu va sprijini ţări unde nu există legitimitate democratică şi că Parisul nu intenţionează să-şi ţină trupele pe vecie în Africa.

Forţele militare franceze sunt prezente în statele Mali, Ciad, Mauritania, Niger şi Burkino Faso cu scopul de a contracara militanţii islamişti din regiune în cadrul Operaţiunii Barkhane.

×
Subiecte în articol: Franta Emmanuel Macron Africa de Vest mali

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close