Antena 3 CNN Externe G7, front comun împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina

G7, front comun împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina

Cele mai bogate democrații din lume intenționează să facă front comun împotriva agresiunii ruse asupra Ucrainei. Reuniunea acesora are loc în Marea Britanie, fiind reprezentați de miniștrii de externe.

G7, front comun împotriva Rusiei, în contextul crizei din Ucraina
Sursa foto: Getty Images/ Leon Neal
de Cerasela Stafie    |    11 Dec 2021   •   14:09

Reuniunea G7, la care participă personal secretarul de stat al SUA Antony Blinken și omologii săi din Franța, Italia, Germania, Japonia și Canada, vine pe fondul îngrijorării internaționale că Rusia ar putea invada Ucraina. Rusia neagă că ar plănui vreun atac.

Înainte de discuțiile oficiale, ministrul britanic de externe Liz Truss s-a întâlnit vineri seară cu Blinken. Cei doi și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina, a anunțat biroul de externe al Marii Britanii, într-un comunicat.

Orice incursiune a Rusiei ”ar fi o greșeală strategică pentru care ar exista consecințe grave”, a adăugat Ministerul de Externe.
”Trebuie să ne apărăm de amenințările tot mai mari din partea actorilor ostili și trebuie să ne unim ferm pentru a face față agresorilor care încearcă să limiteze limitele libertății și democrației”, a spus Truss miniștrilor de externe la începutul întâlnirii, scrie Reuters.

”Pentru a face acest lucru, trebuie să avem o voce unită mai puternică”, a adăugat.

Ucraina se află în centrul unei crize în relațiile Est-Vest, acuzând Rusia că a acumulat zeci de mii de trupe, în pregătirea unei posibile ofensive militare la scară largă.

Rusia acuză Ucraina și Statele Unite de comportament destabilizator și a spus că are nevoie de garanții de securitate pentru propria sa protecție.

Discuțiile din cadrul reuniunii Grupului celor Șapte

Când au ajuns la Muzeul din Liverpool, miniștii au fost întâmpinați de o fanfară care cânta colinde de Crăciun. Prima sesiune oficială a întâlnirii va analiza probleme geopolitice, inclusiv discuțiile nucleare cu Iranul și consolidarea militară în Iran.

„Despre reuniunea G7 din acest weekend... este vorba despre o demonstrație de unitate între economiile majore, care au păreri asemănătoare. Vom fi puternici, poziționându-ne împotriva agresiunii, împotriva agresiunii față de Ucraina”, a spus Truss reporterilor, înaintea discuţiilor.

Marea Britanie, în calitate de actual președinte al G7, le cere membrilor săi să fie mai ”stridenți” în apărarea a ceea ce numește „lumea liberă”.

La începutul acestei săptămâni, Truss a spus că ”epoca introspecției” pentru Occident s-a încheiat și că trebuie să se trezească, în fața pericolelor ideologiilor rivale. Ea a subliniat, ca exemple, riscurile economice ale dependenței Europei de gazul rusesc și amenințarea mai largă la securitate reprezentată de tehnologia chineză.

Se așteaptă, de asemenea, ca reuniunea G7, care va avea loc sâmbătă și duminică, să aibă ca rezultat un apel comun către Iran pentru moderarea programului nuclear și pentru a profita de oportunitatea discuțiilor în curs de la Viena pentru a reînvia un acord multilateral privind dezvoltarea sa nucleară. 

Atât Truss, cât și Blinken au subliniat necesitatea ca Iranul să se angajeze în discuții, potrivit declarației biroului de externe.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close