Antena 3 CNN Externe Germanii care refuză să plătească taxa către biserică nu mai sunt consideraţi catolici

Germanii care refuză să plătească taxa către biserică nu mai sunt consideraţi catolici

Germanii care refuză să plătească taxa către biserică nu mai sunt consideraţi catolici
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de S.T.    |    24 Sep 2012   •   20:33

Un decret al episcopului german romano-catolic prevede interzicerea oficierii cununiilor şi înmormântărilor pentru enoriaşii romano-catolici care nu au plătit o taxă specială pentru biserică, aceştia pierzându-şi automat statutul de catolic.

Decretul, care a intrat în vigoare luni, prevede că  "oricine se sustrage de la plata taxei - care reprezintă un plus de 8% la impozitul anual pe venit - nu va mai fi considerat catolic", informează site-ul bbc.co.uk, citat de Mediafax.

Toţi germanii înregistraţi drept catolici, protestanţi sau evrei plătesc o taxă ce reprezintă aproximativ 8-9% din impozitul anual pe venit, măsura datând din secolul al XIX-lea, în compensaţie pentru naţionalizarea proprietăţilor religioase.

Potrivit sursei citate, 30% dintre germani sunt catolici, însă numărul celor care au decis să părăsească comunitatea a crescut până la 181.000 în 2010, cei mai mulţi motivând numeroasele scandaluri de abuz sexual în care au fost implicaţi preoţii catolici în ultimii ani.

Până în prezent, orice catolic german care se sustrăgea de la plata taxei către biserică era în pericol de a fi excomunicat. Deşi măsurile prevăzute în noul decret sunt asemănătoare cu excomunicarea, analiştii germani spun că termenul este cu grijă evitat în document.
 

×
Subiecte în articol: catolici abuz sexual
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close