Antena 3 CNN Externe "Ne vrem plajele înapoi" | Grecii se revoltă împotriva șezlongurilor amplasate ilegal

"Ne vrem plajele înapoi" | Grecii se revoltă împotriva șezlongurilor amplasate ilegal

O mişcare cetăţenească îşi face tot mai mult simțită prezenţa, după ce şezlongurile de închiriat din barurile de pe plajă invadează tot mai mult spaţiul public, iar oamenii nu mai au unde să își așeze prosopul.

"Ne vrem plajele înapoi" | Grecii se revoltă împotriva șezlongurilor amplasate ilegal
Sursa foto: Facebook/ Ilias Petrakis
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Aug 2023   •   22:31

Locuitorii insulei grecești, Paros, au protestat duminica trecută pe plaja Sfânta Maria, cu prosoape şi pancarte în mână, strigând: "Ne vrem plajele înapoi!"

Proprietarul barului de pe plajă din acel loc a amplasat şezlonguri şi umbrele de-a lungul întregului mal, deşi avea dreptul doar asupra unei porțiuni. După protestul de pe plaja Sfânta Maria, o mare parte din şezlonguri şi umbrele au fost îndepărtate, iar proprietarul tavernei de pe plajă a fost reclamat la Poliţie. 

Plajele private, interzise în Grecia

Plajele private sunt ilegale în Grecia, unde constituția prevede că toate fâșiile de coastă sunt proprietate de stat cu acces public garantat. Autoritățile locale închiriază secțiuni limitate de plaje antreprenorilor care aduc facilitățile în timpul lunilor de vară și, în unele cazuri, percep clienților mai mult de 100 de euro (109 USD) pentru o umbrelă și o pereche de șezlonguri.

Protestatarii spun că unii antreprenori depășesc adesea cu mult domeniul de închiriere, ocupând plaje întregi cu produsele lor și, uneori, interzicând vizitatorilor neplătitori să se instaleze pe terenul lor.

Citește și: Top 7 locuri din Europa unde turiştii devin cel mai uşor victimele hoţilor de buzunare

Ministrul economiei şi finanţelor din Grecia, Kostis Hatzidakis, a promis că în august vor fi efectuate controale pe toate plajele din ţară, iar cei care încalcă legea vor fi pedepsiţi.

"Mai presus de orice este aplicarea legii, nu vom face rabat pentru nimeni", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Pavlos Marinakis, citat de AGERPRES.

×
Subiecte în articol: extindere plajă Grecia șezlong
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close