Antena 3 CNN Externe Grecia, paralizată de grevă generală. Ample mişcări de protest faţă de creşterea preţurilor

Grecia, paralizată de grevă generală. Ample mişcări de protest faţă de creşterea preţurilor

Activitatea în întreaga Grecie este perturbată miercuri din cauza unei greve generale organizate de sindicatel din sectorul privat şi public împotriva creşterii preţurilor. Au loc de asemenea manifestaţii în mai multe oraşe, inclusiv la Atena.

Grecia, paralizată de grevă generală. Ample mişcări de protest faţă de creşterea preţurilor
Sursa foto: Agerpres
09 Noi 2022   •   13:31

Capitala Greciei, unde circulaţia auto este de obicei una intensă, părea aproape un oraş mort miercuri dimineaţa, transporturile în comun - autobuzele, metroul, tramvaiul, trenul interurban, precum şi taxiurile - încetând să funcţioneze.

De asemenea, nicio legătură maritimă nu este asigurată între continent şi insulele din Marea Egee (est) şi Ionică (vest), din cauza participării sindicatului marinarilor (PNO) la grevă, a doua de la începutul acestui an împotriva scăderii puterii de cumpărare.

"Scumpirea vieţii este insuportabilă", "cerem creşterea salariilor şi o protecţie socială pentru toată lumea", se putea citi pe marele afiş al Confederaţiei salariaţilor din sistemul privat GSEE, cea mai mare din Grecia.

Blocul sindical a îndemnat la o manifestaţie care să înceapă la orele locale 11:00 în centrul Atenei şi în alte oraşe ale ţării. 

"Salariaţii sunt cei care plătesc preţul scumpirii vieţii"

La rândul său, sindicatul funcţionarilor (Adedy) a clamat într-un comunicat că "ajutoarele orizontale (ale guvernului) nu sunt o soluţie pentru salariaţi şi societate după explozia preţului la energie şi la produsele de bază". "Salariaţii sunt cei care plătesc preţul scumpirii vieţii", a criticat Adedy, îndemnând de asemenea la manifestaţii în întreaga ţară, potrivit Agerpres.

Guvernul de la Atena a anunţat că va debloca 5,5 miliarde de euro, promiţând un ajutor de 250 de euro acordat persoanelor cu cele mai mici venituri care nu-şi pot plăti în special facturile la curent electric. Şi studenţiilor li s-a promis sprijin pentru cazare, iar agricultorilor li s-a acordat o subvenţie de urgenţă.

Sprijinul oferit de stat a fost însă considerat insuficient de către sindicatele care au acuzat totodată partidul conservator, aflat la putere, că îşi face campanie "preelectorală". 

În Grecia, inflaţia a depăşit pragul de 10% în ultimele şase luni, atingând chiar 12% în septembrie. În ceea ce priveşte preţul la gaz, acesta s-a majorat de peste patru ori (+332%).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Grevă de protest şi în capitala Belgiei

Şi Bruxelles-ul este paralizat de greva angajaţilor din transportul public. Traficul aerian a fost perturbat, aeroportul Charleroi este închis total, iar un altul funcţionează doar la jumătate din capacitate, după ce sindicatele au decis să tragă un semnal de alarmă cu privire la creşterea alarmantă a costului vieţii.

Nici magazinele nu sunt deschise toate. Unele centre comerciale au decis să închidă astăzi din spirit de solidaritate cu greviștii.

×
Subiecte în articol: Grecia
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close