Antena 3 Externe Grecia sub presiune: Un ministru evocă posibilitatea unor noi alegeri

Grecia sub presiune: Un ministru evocă posibilitatea unor noi alegeri

26 Apr 2015   •   08:16
Grecia sub presiune: Un ministru evocă posibilitatea unor noi alegeri

Sub presiunea creditorilor, UE și FMI, și a partidelor de opoziție din interiorul Greciei, ministrul de interne a declarat că "dacă este necesar", noi alegeri generale ar putea fi convocate pentru a permite poporului să se pronunțe asupra politicii guvernului stângii radicale.

"Cei care își imaginează că actualul guvern este o paranteză... greșesc; poporul a votat (recent) și, dacă este necesar, o va face din nou", a declarat Nikos Voutsis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul unei dezbateri aprinse în Parlament asupra decretului privind transferul fondurilor organismelor publice la Banca Greciei, o măsură adoptată pentru a contracara penuria finanțelor publice, notează AGERPRES.

Partidele de opoziție, în special dreapta Noua Democrație și socialiștii PASOK, au calificat decretul ca "anticonstituțional" și au acuzat guvernul că tărăgănează negocierile cu creditorii, cu riscul de a aduce vistieria statului "în impas".

Nikos Filis, purtător de cuvânt al grupului parlamentar al stângii radicale SYRIZA, la putere de trei luni și care încă se bucură de o mare popularitate, a dat asigurări că "guvernul nu dorește alegeri anticipate sau referendum".

"Ne dorim un compromis cu creditorii asupra problemelor economiei, dar în cazul în care opoziția cere legitimitatea acestui acord de către popor, nu ne temem (de alegeri)", a subliniat el.

Zona euro și-a exprimat vineri "îngrijorarea asupra progreselor limitate în discuțiile cu Grecia" în legătură cu plata ultimei tranșe de împrumut de 7,2 miliarde de euro, după o reuniune a miniștrilor de finanțe (Eurogrup).

×
Subiecte în articol: Grecia alegeri prezidentiale

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close