Antena 3 CNN Externe Guvernul britanic obţine limitarea drepturilor omului pentru soldaţi

Guvernul britanic obţine limitarea drepturilor omului pentru soldaţi

Guvernul britanic obţine limitarea drepturilor omului pentru soldaţi
01 Iul 2010   •   16:00

 

 

Curtea Supremă de Justiţie a Marii Britanii a respins un verdict prin care soldaţii erau protejaţi de legile pentru drepturile omului tot timpul, întorcând astfel o decizie despre care guvernul susţinuse că ar putea dăuna ierarhiei militare.

Avocaţii Ministerului Apărării argumentaseră că verdictele anterioare riscau să oblige la protejarea soldaţilor de riscuri provocate de conflict, sau se puteau confrunta cu procese costisitoare.

Marea Britanie are 9500 de soldaţi în Afganistan şi un număr crescând de victime a dus la presiuni insistente pentru retragere.

Şase din nouă judecători au respins două sentinţe ale unor curţi inferioare legate de moartea lui Jason Smith în Iraq în timp ce era voluntar al armatei în 2003.

Curtea trebuia să decidă dacă un soldat britanic aflat în serviciul militar în Irak este aflat sub jurisdicţie britanică şi acoperit de legile pentru drepturile omului tot timpul sau doar când este într-o bază sau spital britanic. A ales această ultimă variantă.

Avocaţii care au reprezentat-o pe mama lui Smith au calificat verdictul ca uimitor şi apreciau că riscă să submineze moralul soldaţilor.

"Este artificial să susţii că drepturile pot fi protejate în bază, dar nu şi în afară," declara Jocelyn Cockburn.

Avocaţii statului au salutat însă verdictul.

"Bunul simţ a triumfat şi este desigur corect ca ordinele comandanţilor date în luptă să nu fie puse la îndoială de avocaţi la o dată ulterioară," arăta ministrul apărării, Liam Fox,într-un comunicat.

"Ar fi absurd să încerci să aplici aceleaşi considerente legale pe câmpul de luptă care există în situaţiile non-combat".

Smith declarase personalului medical că nu se simte bine din cauza temperaturilor mari din Irak-uneori peste 50 de grade, înainte de se îmbolnăvi.

El a fost găsit inconştient şi dus la spital, dar suferise un stop cardiac şi a fost declarat decedat.

O sentinţă anterioară aprecia că se aplică Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului tuturor soldaţilor din afara Marii Britanii, indiferent dacă decesul a avut loc la o bază militară sau nu.

 

Antena3.ro

 

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close