Antena 3 CNN Externe Hacker român capturat pe aeroport, în Bogota. El a furat date de milioane de dolari, inclusiv de la NASA

Hacker român capturat pe aeroport, în Bogota. El a furat date de milioane de dolari, inclusiv de la NASA

Autoritățile columbiene l-au reținut pe aeroportul din Bogota pe românul Mihai Ionuț Păunescu, un hacker internațional căutat de ani de zile de către anchetatorii federali din SUA.

Hacker român capturat pe aeroport, în Bogota. El a furat date de milioane de dolari, inclusiv de la NASA
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    30 Iun 2021   •   12:47

Mihai Ionuț Păunescu se confruntă cu acuzații de piratare computerizată și fraudă bancară în New York, unde procurorii spun că a făcut parte dintr-o bandă de infractori care au dezvoltat și răspândit virusul „Gozi” și alte forme de malware care au fost folosite pentru a fura bani din conturile bancare.

Polițiștii din Columbia au informat Ambasada Statelor Unite, astfel încât, în condițiile legii, să poată prezenta cererea de arestare în scopuri de extrădare.

Românul este solicitat de către Southern District Court din New York pentru infracțiunile de complicitate  la intruziunii computerizate, complicitate la comiterea unei înșelătorii bancare și instigarea la comiterea de înșelătorii prin mijloace electronice.

O instanţă federală din New York l-a condamnat, în 2016 la trei ani şi o lună de închisoare pe creatorul virusului informatic "Gozi", care a afectat peste un milion de calculatoare, inclusiv ale NASA, şi a provocat pagube de milioane de dolari, într-un dosar în care au fost inculpaţi trei cetăţeni din Europa de Est, între care şi  românul Păunescu.

Păunescu, alias "Virus", de origine română, a fost arestat în România la finalul lui 2012.

Acesta a fost extrădat în SUA în februarie 2015, dar extrădarea a fost întârziată mai multe luni, întrucât acesta a făcut apel, fără succes, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Virusul "Gozi", creat în 2007, s-a transformat într-unul din cele mai distructive din istoria informaticii, cu care s-au furat "zeci de milioane de dolari", potrivit autorităţilor citate de EFE. Autorităţile judiciare americane l-au inculpat pe Păunescu dar și pe alți doi bărbați în ianuarie 2013, aceştia fiind acuzaţi că ar fi furat milioane de dolari, informaţii bancare din computere din Europa şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acest virus de tip troian a infectat computerele din Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Polonia, Franța, Finlanda, Italia și Turcia. Printre victime sunt companii multinaționale, bănci și organizații precum NASA.

×
Subiecte în articol: hacker hacker roman Columbia nasa
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close