Antena 3 CNN Externe Haos la Alitalia. Investitorii italieni încearcă să salveze compania de la faliment

Haos la Alitalia. Investitorii italieni încearcă să salveze compania de la faliment

Haos la Alitalia. Investitorii italieni încearcă să salveze compania de la faliment
12 Noi 2008   •   18:46

Comisia Europeană a aprobat programul autorităţilor de la Roma pentru salvarea Alitalia. Decizia survine în contextul în care o grevă a angajaţilor companiei a paralizat traficul pe aeroporturile din peninsulă.
Operatorul aerian Alitalia va fi salvat de la faliment de un grup de investitori italieni, care vor prelua activele profitabile ale companiei pentru suma de 375 milioane euro.
Comisia consideră că, dacă bunurile companiei Alitalia sunt vândute la preţul pieţei, această operaţiune nu va implica ajutor de stat. Totuşi, comisarul european pentru transport a spus că Alitalia va trebui să restituie statului 300 milioane de euro, sumă ce reprezintă un împrumut acordat de guvernul italian pentru salvarea companiei. Italia trebuie să facă tot ce poate, în termenul stabilit de legile UE, pentru a cere înapoi ajutorul ilegitim pe care l-a dat companiei aeriene.
Autorităţile italiene sunt, însă, convinse că planul propus este cea mai bună soluţie pentru salvarea companiei.
Angajaţii Alitalia sunt, însă, nemulţumiţi şi au intrat în grevă. Pentru moment, sindicatul cere respectarea acordurilor semnate în septembrie. Vrea să protejeze angajaţii de un dezastru social care ar putea lăsa mii de oameni fără locuri de muncă.
Premierul italian, Silvio Berlusconi a calificat protestele angajaţilor Alitalia ca iresponsabile şi inacceptabile.
Între timp, pe aeroporturile italiene domneşte haosul, după ce zeci de zboruri au fost anulate, iar pasagerii caută soluţii alternative pentru a ajunge la destinaţii.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi Comisia Europeana
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close