Antena 3 CNN Externe Hillary Clinton: NATO nu este o ameninţare pentru Rusia

Hillary Clinton: NATO nu este o ameninţare pentru Rusia

Hillary Clinton: NATO nu este o ameninţare pentru Rusia
Sursa foto: hillary clinton
24 Feb 2010   •   00:32

Extinderea NATO nu ameninţă Rusia, arăta secretarul american de stat în cadrul unui discurs despre misiunea alianţei.

"Deşi Rusia se confruntă cu provocări la adresa securităţii sale, NATO nu este printre ele, arăta Hillary Clinton, fiind astfel în dezacord cu noua doctrină militară a Rusiei, ce cataloghează extinderea spre Est a NATO ca fiind o ameninţare la adresa securităţii ţării.
De la prăbuşirea Pactului de la Varşovia, NATO s-a extins de la 12 la 28 de membri, absorbind majoritatea foştilor aliaţi ai URSS din Europa de Est şi unele state ex-sovietice.
Clinton mai declara că doreşte "o relaţie de cooperare NATO-Rusia ce să producă rezultate concrete şi să apropie? cele două părţi.
Noua doctrină militară a Rusiei, aprobată de preşedintele Dmitri Medvedev în februarie mai include şi posibilitatea folosirii armelor nucleare de către Rusia şi califică scutul american antirachetă ca fiind ameninţare naţională.
De la preluare funcţiei de către preşedintele SUA Barack Obama, acesta a urmat o politică de "resetare" a relaţiilor cu Rusia, ce au avut de suferit după războiul din Georgia 2008.
Clinton a recunoscut în discursul său mânia Rusiei pentru alegerea României ca locaţie pentru rachetele de interceptare, dar a mers un pas mai departe decât oferirea de cuvinte de asigurare că sistemul nu este îndreptat spre Rusia.

"Aşa cum Rusia este un partener important în eforturile de prevenire a proliferării nucleare, la fel ar trebui să fie şi în apărarea antirachetă. Şi noi invităm Rusia să se alăture NATO în dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă ce poate proteja toţi cetăţenii din Europa şi Rusia," arăta Clinton . Aceasta a mai transmis mesajul că SUA rămâne angajată securităţii europene în pofida faptului că atenţia sa este distrasă de evenimente din Iran, Afganistan, Irak şi chiar China.
Acum câteva luni, adjunctul lui Clinton, Phillip Gordon, a reasigurat un grup de reporteri europeni că SUA "continuă să stea alături de prietenii noştri din Europa pe fondul speranţelor noastre să construim o relaţie mai utilă şi de încredere cu Rusia."
În discursul său, Clinton s-a alăturat acestui mesaj, anume că Europa va beneficia din relaţii mai apropiate dintre NATO şi Rusia.



"Securitatea europeană va avea avantaje dacă NATO şi Rusia sunt mai deschise despre armamentele lor, unităţile şi exerciţiilor noastre militare," declara secretarul american de stat. "NATO şi Rusia ar trebui să aibă schimburi regulate de informaţii despre doctrina, poziţia şi exerciţiile militare planificate, ca şi măsuri specifice ce să permită observarea exerciţiilor militare şi să se permită vizite la instalaţii militare noi sau importante."

Antena3.ro

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close