Imaginile din satelit care arată planurile Coreei de Nord. "Vor începe în săptămânile viitoare"

de O.P.    |    02 Mai 2013   •   14:55
Imaginile din satelit care arată planurile Coreei de Nord. "Vor începe în săptămânile viitoare"

Coreea de Nord ar putea să pună în funcţiune, în următoarele săptămâni, un reactor nuclear pe bază de apă uşoară, un lucru ce provoacă îngrijorări din cauza intenţiilor Phenianului de a se dota cu armament nuclear, au declarat cercetători americani miercuri, relatează AFP.
  
Institutul "US-Korea" din cadrul Universităţii John Hopkins, cu sediul la Washington, a anunţat că imagini înregistrate prin satelit în aprilie arată că Phenianul efectua lucrări de finalizare în interiorul reactorului, după ce a terminat construirea acestuia.
  
În plus, potrivit acestui centru de reflecţie, în cazul în care Coreea de Nord a îmbogăţit uraniu, aşa cum pretinde, într-o centrală în apropierea acestui reactor, ea ar putea să dispună de materialul necesar în vederea punerii în funcţiune a reactorului pentru o perioadă de mai mulţi ani.
  
"Acest lucru ar însemna că demararea activităţilor ar putea să aibă loc în săptămânile care vin", scriu Jeffrey Lewis şi Nick Hansen pe blogul institutului, 38 North.
  
Coreea de Nord ar avea nevoie, totuşi, de o perioadă de nouă luni, până la un an, pentru ca centrala să devină complet operaţională, au subliniat ei.
  
Reactorul pe bază de apă uşoară ar putea să furnizeze energie ţării, săracă în resurse, dar ar putea la fel de bine să servească la producerea de plutoniu necesar fabricării de arme nucleare.

Parteneri
x close