Antena 3 CNN Externe În timp ce biserica poloneză vrea sa protejeze copiii de activiștii LGBT și de avort, o treime din cazurile de pedofilie din Polonia sunt săvârșite de preoți

În timp ce biserica poloneză vrea sa protejeze copiii de activiștii LGBT și de avort, o treime din cazurile de pedofilie din Polonia sunt săvârșite de preoți

Aproape o treime din cazurile de pedofilie înregistrate în 2017-2020 implică preoți, a declarat marți comisia de stat, care a examinat peste 300 de cazuri din acea perioadă, relatează AFP.

În timp ce biserica poloneză vrea sa protejeze copiii de activiștii LGBT și de avort, o treime din cazurile de pedofilie din Polonia sunt săvârșite de preoți
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    29 Iul 2021   •   20:25

„Comisia de stat pentru pedofilie se ocupă de 100 de cazuri de duhovnici care au fost semnalați ca fiind autori de agresiuni sexuale asupra mai multor copii sub vârsta de 15 ani”, a declarat comisia în primul său raport asupra unui număr total de 345 de persoane.

În această categorie, Comisia a adus procuraturii 55 de acuzații, 36 dintre acestea deoarece aceste cazuri de pedofilie nu au fost raportate autorităților competente. În 35% din cazuri, autorii sunt membri ai familiei victimelor, a declarat comisia.

În raportul său, comisia, fondată în 2019, a prezentat, de asemenea, o serie de recomandări legislative menite să accelereze procedurile și să protejeze în continuare victimele abuzurilor. În ciuda cererilor sale, nu a primit niciun document de la biserică cu privire la cazurile de pedofilie.

„Până acum am primit mai multe asigurări de disponibilitate de a lucra împreună (de la Biserică). Suntem foarte mulțumiți, dar nu am văzut încă vreo materializare a promisiunilor", a declarat reporterilor președintele Comisiei, Blazej Kmieciak.

Deși poate părea surprinzător, biserica poloneză are propriul raport al cazurilor de pedofilie săvârșite de preoți.

La sfârșitul lunii iunie, capii bisericii au anunțat, în propriul raport că a primit mai multe noi acuzații de agresiune sexuală asupra minorilor de către membrii clerului, încă din 2018.

Cele două rapoarte vin într-un moment în care biserica, care are o influență politică foarte mare în Polonia, se confruntă cu o serie de acuzații de înaltă seamă de agresiune sexuală împotriva minorilor și acoperirea acestor acte, care erau tabuuri nu cu mulți ani în urmă.

Din iulie 2018 până la sfârșitul anului trecut, raportul bisericii a arătat existența a 368 de cazuri de agresiune sexuală comise între 1958 și anul trecut.

Potrivit Bisericii, 39% dintre plângeri s-au dovedit a fi justificate. În 51% din celelalte cazuri, anchetele continuă, în timp ce 10% din plângeri au fost respinse în principal din cauza lipsei de credibilitate.

Un raport anterior al bisericii se referea la aproape 400 de clerici care au abuzat sexual de copii și minori între 1990 și 2018.

Cautarea unui țap ispășitor

În ciuda faptului că își acceptă mare parte din greșeli și oferă o aparentă colaborare în rezolvarea situației, clerul din Polonia încearcă să distragă atenția enoriașilor făcând pasul într-un război inutil împotriva comunității LGBT și a drepturilor femeii.

În iunie 2020, aproximativ 100 de municipalități (inclusiv cinci voievodate), cuprinzând aproximativ o treime din țară, au adoptat rezoluții care au condus la numirea lor drept „zone libere LGBT”.

De remarcat ar fi, în acest caz, susținerea pe care a arăt-o biserica asupra demersului de instituire al „zonelor libere de LGBT", pretinzând că scopul este cel de protecție față de abuzurile la care ar fi supuși copiii de către homosexuali, lesbiene sau transexuali.

În momentul în care Uniunea Europeană a făcut presiuni ca drepturile LGBT să fie respectate în toate statele membre, partidul naționalist polonez de guvernământ, cu o amplă susținere a bisericii, a continuat să facă din politicile anti-gay o parte din platforma principală de guvernare.

În ciuda acestor presiuni și a faptului că Polonia este un beneficiar major al ajutorului financiar al UE, Varșovia a refuzat în mare măsură să schimbe abordarea, spunând că trebuie să apere obiceiurile tradiționale și catolice ale țării, confrom Reuters.

În numele protejării copiilor și pentru a distrage atenția de la numeroasele acte de pedofilie comise de preoți, biserica s-a avântat și în războiul împotriva avorturilor, în ciuda faptului că țara a cunoscut efectele negative ale măsurii, încă de pe vremea comunismului.

Astfel, Polonia a recurs din nou la interzicerea aproape în totalitate a avortului, în luna ianuarie a acestui an.

×
Subiecte în articol: Polonia
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close