În urmă cu puţin timp a venit această veste dinspre Coreea de Nord. "Va avea loc pe teritoriul ţării noastre"

de O.P.    |    07 Iun 2013   •   08:03
În urmă cu puţin timp a venit această veste dinspre Coreea de Nord. "Va avea loc pe teritoriul ţării noastre"

Coreea de Nord a anunţat vineri redeschiderea liniei telefonice de urgenţă între Phenian şi Seul, închisă de nord-coreeni în martie, şi propune un contact între cele două ţări pe teritoriul nord-coreean.

Nordul a suspendat în primăvară această "linie roşie", ultima legătură directă între cei doi vecini, în contextul în care tensiunile înregistrau cel mai înalt nivel în peninsulă.

Linia de comunicare va fi restabilită vineri, la ora locală 14.00 (8.00, ora României), a anunţat Comitetul pentru Reconcilierea Paşnică a Coreei, într-un comunicat citat de KCNA. Însă Phenianul pare să fie mai reticent faţă de propunerea Seulului cu privire la o întâlnire interministerială la Seul, miercurea viitoare.

"Apreciem că sunt necesare contacte între autorităţile din (Coreea de) Nord şi (Coreea de) Sud înaintea unei (întâlniri inter)ministeriale propuse de Seul", a declarat un purtător de cuvânt al Comitetului pentru Reconciliere, care propune, în schimb, "ca întâlnirea să aibă loc pe teritoriul ţării noastre (n.r. Coreea de Nord), în complexul industrial intercoreean de la Kaesong".

Acesta este situat la zece kilometri de frontieră pe teritoriul nord-coreean, închis în aprilie.

x close