Antena 3 CNN Externe Începe summitul de urgență de la Bruxelles, pe tema refugiaților. Întâlnire specială cu Turcia

Începe summitul de urgență de la Bruxelles, pe tema refugiaților. Întâlnire specială cu Turcia

Începe summitul de urgență de la Bruxelles, pe tema refugiaților. Întâlnire specială cu Turcia
Sursa foto: Foto: Agerpres
07 Mar 2016   •   08:29
Luni începe reuniunea informală a membrilor Consiliului European, la Bruxelles, în cadrul căreia șefii de stat sau de guvern ai țărilor Uniunii Europene (UE) organizează o întâlnire specială cu Turcia, potrivit agerpres.ro.
 
În cadrul Consiliului European anterior, din 18-19 februarie 2016, s-a convenit organizarea unei întâlniri speciale a UE cu Turcia, pe 7 martie, în vederea punerii în aplicare rapide și integrale a planului de acțiune UE-Turcia, care are ca scop stoparea fluxurilor de migrație și combatarea rețelelor de traficanți și de persoane care introduc ilegal migranți, potrivit site-ului Consiliului European, consilium.europa.eu.
 
Reuniunea anterioară între șefii de stat sau de guvern din UE și Turcia a avut loc pe 29 noiembrie 2015 și a reprezentat un pas important în dezvoltarea relațiilor UE-Turcia și în contribuția la gestionarea crizei migrației. 
 
Reuniunea, prezidată de către președintele Consiliului European, Donald Tusk și de către prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu, s-a finalizat cu adoptarea Declarației UE-Turcia, prin care UE și Turcia au convenit să dea un nou impuls procesului de aderare a Turciei la UE. 
 
S-a stabilit ca dialogul la nivel înalt dintre cele două părți să fie consolidat prin reuniuni mai frecvente și mai structurate, inclusiv prin organizarea unor summit-uri de două ori pe an. Summit-urile periodice vor reprezenta o platformă de evaluare a dezvoltării relațiilor Turcia-UE și de discutare a chestiunilor internaționale.
 
În cadrul reuniunii din 29 noiembrie 2015, a fost de asemenea adoptat un plan de acțiune comun pentru a gestiona criza refugiaților creată de situația din Siria, prin care UE se angajează să furnizeze resurse suplimentare inițiale în valoare de trei miliarde de euro, pentru a ajuta Turcia să facă față numărului mare de refugiați sirieni aflați în prezent în această țară.
 
Furnizarea de resurse suplimentare din partea UE s-a decis, în contextul în care Turcia găzduiește peste 2,2 milioane de sirieni și are cheltuieli cu refugiații care se ridică la opt miliarde de dolari.
 
S-a mai stabilit ca ambele părți să împiedice deplasarea migranților către Turcia și UE, să asigure aplicarea dispozițiilor bilaterale instituite în ce privește readmisia și să îi returneze pe migranți rapid în țările lor de origine.
 
UE și Turcia au convenit, de asemenea, să aplice acordul de readmisie începând din iunie 2016, potrivit căruia se vrea finalizarea procesului de liberalizare a vizelor, precum și ridicarea cerințelor privind vizele pentru cetățenii turci în spațiul Schengen până în octombrie 2016.
 
Acordul dintre UE și Republica Turcia privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală a intrat în vigoare la 1 octombrie 2014 și prevede instituirea unui Comitet mixt privind readmisia care are ca are rolul de a monitoriza și facilita aplicarea acordului și să decidă cu privire la măsurile de punere în aplicare necesare privind readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală începând din 1 iunie 2016.
 
Decizia de organizare a unei reuniuni între cei 28 de lideri ai UE și Turcia a urmat unei serii de convorbiri la nivel înalt între Comisia Europeană și Turcia, precum și mai multor întâlniri bilaterale pe care președintele Tusk le-a avut cu președintele Erdogan și cu prim-ministrul Davutoglu. 
 
În ceea ce privește stadiul negocierilor dintre UE și Turcia privind procesul de aderare, dintre cele 35 de capitole de negociere cu Turcia, au fost deschise 14, dintre care unul a fost închis provizoriu. Turcia are statutul de țară candidată din 1999 și negociază aderarea la UE din 2005.
 
 
 
 

×
Subiecte în articol: Bruxelles Consiliul European turcia
Parteneri
Româncă, pion important al cartelului de droguri Sinaloa din Spania
x close